23948sdkhjf

Trædesten for bioversitet: Solcelleanlæg i Blangslev sætter barren højt

Nye perspektivplaner for øget biodiversitet er vejen frem for det danske energiselskab Better Energy.

Sammen med det danske selskab Habitats er Better Enbergy ved at udvikle anlægsplaner for solcelleparker, der er specifikt designet til at inkorporere områder med rig, vild og mangfoldig natur. Udrullet i en større skala vil disse nye perspektivplaner for anlæg og landskabspleje i solcelleparker forbedre forholdene for biodiversitet i det danske landskab markant. 

- Better Energy er på en grøn rejse for at skabe et samfund, der udelukkende forsynes med grøn energi. Vi ønsker at tage det fulde ansvar for det landareal, vi bruger i en bredere sammenhæng. Habitats bidrager med deres ekspertise til at gøre vores solcelleparker endnu grønnere, siger adm. direktør i Better Energy, Rasmus Lildholdt Kjær, og fortsætter:

- Solenergi er unik som vedvarende energikilde, fordi den kan kombinere ren produktion af energi med beskyttelse af lokale arter og levesteder. Med omhyggelige forundersøgelser og planlægning kan solcelleparker hjælpe med at genoprette og bevare natur, øge biodiversitet og understøtte sunde økosystemer.

Fra vision til virkelighed
Better Energys nye initiativ for øget biodiversitet vil først blive udrullet som et pilotprojekt i Blangslev solcellepark i Næstved Kommune. Anlæggelsen af Blangslev til at rumme større biodiversitet er nøje planlagt i overensstemmelse med omgivelserne.

Rundt om projektområdet er der en hel del vidunderlig natur med enge, moser, en sø mm., der er klassificeret af kommunen til at have en høj biodiversitet.

På baggrund af en grundig lokal miljøundersøgelse vil ni særskilte biodiversitets-nedslagspunkter blive indarbejdet på solcelleparkens areal for at sikre, at naturen får forudsætninger for at udfolde sig og trives over årene. 

- Når vi tilrettelægger Blangslev i samspil med lokalområdet, betyder det rent praktisk, at vi lægger vægt på at skabe gode betingelser for arter af f.eks. fugle, insekter og planter, som vi ved allerede trives i omgivelserne, for så er sandsynligheden for, at de indfinder sig i solcelleparken rigtig gode. På den måde skaber vi ikke bare ny og flot natur – vi forstærker også den eksisterende natur i lokalområdet og giver et væld af arter bedre levevilkår, siger Michael Vater fra Better Energy.

På sigt kan der selvfølgelig også opstå en udveksling begge veje, så når nogle arter over tid trives på Blangslevarealerne, kan de også migrere til de offentlige arealer omkring, og skabe endnu vildere og mangfoldig natur der. 

- Blangslev er et projekt, hvor menneskelig design, forstyrrelse og omhyggelig styring skal understøtte udfoldelsen af en vild og mangfoldig natur. Vi lægger stor vægt på at arbejde med natur og miljømæssige værdier, der allerede findes i landskabet. Ved at bruge naturens dynamikker, giver vi naturen plads til at blive større på mere bæredygtig vis. Det er udfordrende, men vores bestræbelse vil bestemt bane vejen for kombinationer af menneskelig udvikling og biodiversitet i fremtiden, forklarer Rasmus Vincentz fra Habitats. 

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156