Samn Forsyning skruer ned for udledningen af metangas
Samn Forsyning er lige nu med i to projekter, der begge har til formål at nedbringe udslippet af metan.
Metan er omtrent 25 gange kraftigere end CO2, og derfor vil et mindre udslip af metangas medvirke til at mindske drivhuseffekten. Det ene projekt undersøger, om metangas kan omdannes til CO2 ved hjælp af naturligt forekommende bakterier fra sandfiltre.
Forsøget foregår på vandværket Højballegårdværket nord for Horsens, og der bliver ligeledes eksperimenteret med grundvandet på Hillerød Forsyning, så bakterierne kan testes i forskellige miljøer. Der er nemlig stor forskel på indholdet af metangas i grundvandet landet over.
En BioBox skal hjælpe til at mindske udslippet.
- Når vi ilter vandet på vandværket, bliver metanen frigivet og blæses direkte ud i luften. Ved at omdanne metan til CO2 mindsker vi miljøbelastningen, og hvis det viser sig, at vi kan styre processen frem til et godt resultat, er der et stort potentiale – ikke kun for os, men for alle vandværker i landet, siger driftschef i Samn Forsyning Jens Peder W. Hansen i en pressemeddelelse.
Projektet er et MUPD, som står for Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram, hvor Teknologisk Institut, Aarhus Universitet, Hillerød Forsyning og Kemic Vandrens medvirker.
Mens dette forsøg handler om udledning fra vandværker, er der også et andet i gang, som fokuserer på biogasanlæg.
Et kamera har målt udslippet af metan
Det er finansieret af energistyrelsen og går ud på, at anlæggene skal kunne måle og mindske udslippet af metangas.
I et samarbejde med en konsulent fra Teknologisk Institut benyttede Samn Forsyning sig af et kamera, der identificerede lækagerne på anlægget, og hvor metangasserne slipper ud. Det har Samn Forsyning allerede fået meget ud af.
- Nu ved vi, hvor der er risiko for udslip af metan. Vi har fået lavet et egenkontrolprogram og holder øje med de steder, der er risiko for lækager. Vi har også fået anbefalinger til, hvordan vi undgår, at det sker i fremtiden, siger Bo Pihl Ramsing, der er teknisk projektleder hos Samn Forsyning.
Konsulenten fra Teknologisk Institut kom med forslag, og Rambøll blev sat til at komme med en løsning på det specifikke sted, hvor udslippet var størst.
- Vi har fået anbefalinger til, hvordan vi kan opsamle gassen og udvinde den. Vi arbejder lige nu på at designe en hætte, der kan opsamle gassen. Ved hjælp af rør kan vi så udnytte det i vores gasmotor og lave strøm og varme ud af det, siger Bo Pihl Ramsing.
Godt for både samfundet og virksomheder
Samn Forsyning valgte ikke at investere i det kamera, som konsulenten medbragte fra Teknologisk Institut. Den koster ifølge projektlederen mellem en kvart og halv million kroner. I stedet har virksomheden købt en gasmåler, som de kalder en ”sniffer”.
- Vi bruger det til at identificere lækager og for at se, om vores reparationer virker. Det er en måde, hvorpå vi kontrollerer, om der er nye udslip ved samlinger af ventiler, siger Bo Pihl Ramsing.
Projektlederen er overbevist om, at der fortsætter med at være fokus på en formindskelse af udslippet af metan, da det er en meget potent drivhusgas. Det er også en fordel for både samfundet og forsyningsvirksomhederne.
Samn Forsyning kan udnytte en større del af den gas, de producerer, da en mindre slipper ud i atmosfæren. Det er godt i forhold til økonomien. Tiltagene vil ligeledes forbedre virksomhedens klimaregnskab.
- Der er virkelig perspektiver i det. Både for os som virksomhed og for privatpersoner, bemærker Bo Pihl Ramsing.
Biogas-projektet har deltagelse af en lang række forsyningsselskaber landet over og skal være afsluttet i løbet af 2020. Resultaterne vil indgå i Danmarks årlige nationale emissionsopgørelse.
Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.