23948sdkhjf

Mens vi venter på en opskalering af Wave Star

Wavestar Energy sender sit 1:10 testanlæg til skrotning, mens anlægget ved Hanstholm viser gode takter med øget energioptagelse. Nu er tiden kommet til en opskalering.
Wavestar Energy har hevet et ældre testanlæg til skrotning. Nu skal anlægget ved Hanstholm skaleres op, men inden er der lige et par udfordringer, der skal forceres.

1:10 modellen går på pension
Wavestar Energy har netop trukket sit testanlæg størrelse 1:10 på land efter mere end fem år på havet. Det betyder ikke, at bølgeenergien opgives – det betyder blot, at det er tid til at komme videre.

- Efter mere end fem år på havet, hvor det har bevist vores koncept og vist levedygtighed i det hårde miljøer, er missionen tilendebragt. Tæt på 100 % af materialerne bliver genbrugt, fortæller Laurent Marquis.

Nu vender Wave Star blikket mod Hanstholm, hvor man siden september 2009 har haft et anlæg stående, fastforankret i havbunden ud for kysten.

Opskalering af Hanstholm-modellen
Siden februar 2010 har man på anlægget i Hanstholm opnået en langt bedre energioptagelse fra bølgerne, og fra maj til august har anlægget kørt næsten 92% af tiden. Det betyder en energiproduktion på 4-5.000 kWh om måneden på anlægget med kun to flydere - et antal der i fremtiden skal opskaleres væsentligt.

- Anlægget her i Hanstholm er jo i fuld-skala, det er bare kun udstyret med to flydere. Vores færdige anlæg skal jo udstyres med 20 flydere, og dermed generere et større energioptag, forklarer Laurent Marquis til Energy Supply.

Anlægget med de to flydere har kørt næsten non-stop, og ifølge Laurent Marquis skal forklaringen findes på bunden af havet.

- Vores anlæg kan klare sig i elementernes rasen, fordi det er fast forankret i havbunden. Det betyder, at vi kan løfte anlægget op af vandet, når det går for vildt til. Dermed undgår vi, at anlægget kæntrer, og at der sker større skader på vores materiel. Samtidig er søkablerne sat fast - de kastes ikke rundt i bølgerne - og dermed kan vi fastholde en langt mere vedvarende og jævn strømproduktion, forklarer han.

To udfordringer for Wavestar
Testresultaterne fra Wavestar taler sit tydelige sprog – teknologien holder, men inden en opskalering kan komme på tale, så er der et par udfordringer, der lige skal forceres først.

- Vi taber stadig for meget energi i hydraulik-systemet, hvor vi omformer strømmen. Det skal vi have ændret på. I øjeblikket arbejder vi sammen med forskere på AAU om at gøre netop hydrauliksystemet mere effektivt, fortæller Laurent Marquis.

Og den anden udfordring?

- Prisen - maskinen koster stadig rigtig, rigtig mange penge at producere. Jeg vil anslå, at en maskine med 20 flydere vil koste 50 mio. kr. at producere. Vi skal ned i 20 mio. kr. før det er rentabelt, siger Laurent Marquis og tilføjer:

- Og det kommer man kun med serieproduktion.

Wavestar 1:10 på pension - se videoen

[flash][width]500[/width][height]390[/height][address]http://www.youtube.com/embed/v/nOKvB1wmWmc[/address][/flash]
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079