23948sdkhjf

Hofor fik ørerne i maskinen over 290.000 kubikmeter spildevand

Da Hofor i midten af maj meldte ud, at der var planer om at lukke samlet set 290.000 kubikmeter urenset spildevand ud i Øresund over en fem-dages periode, lød der et ramaskrig. 

290.000 kubikmeter spildevand svarer til knap 200 fyldte svømmehaller, og udsigten til udledningen mødte hård kritik fra politikere, miljøorganisationer og den brede befolkning i både Danmark og Sverige. Selv Greta Thunberg gav hele vejen fra Sverige sit besyv med. 

Udledninger af urenset spildevand er dog ikke en ny opfindelse, og da slet ikke Hofors, for når renseanlæggene grundet regnvejr og overfyldte kloakker ikke kan følge med, så sendes spildevandet via såkaldte overløb ud i åer, vandløb og fjorde – uden at have været gennem andet end en mekanisk rensning. 

Hofor havde i 2019 overløb på 1,4 millioner kubikmeter. Biofos udledte i 2019 fire millioner kubikmeter mekanisk renset regn- og spildevand, mens Gentofte Kommune og Novafos på bare fem år i perioden 2014 til 2018 har udledt ti milliarder liter urenset spildevand ud i Øresund. 

Hofor er altså langt fra det eneste selskab – men lige nu det mest udskældte. 

Shitstorm over Hofor
Udledningen af de 290.000 kubikmeter urenset spildevand var planlagt i forbindelse med byudvikling i Nordhavn, hvor AP Pension skal bygge et domicil med parkeringskælder oven på den vitale spildevandsledning, der transporterer 2.500 kubikmeter spildevand pr. time fra Gentofte, Frederiksberg og København til Renseanlæg Lynetten.

Dels skulle der udledes 160.000 kubikmeter urenset spildevand i sejlrenden ved København nærmere betegnet i Kongedybet ved Lynetten. Dels skulle de resterende 130.000 kubikmeter spildevand være udledt i Novafos’ område ved Skovshoved halvanden kilometer ude i sejlrenden. 

Det hele var planlagt til at foregå fra søndag den 24. maj til fredag den 29. maj. 

- Vi havde planlagt at lukke Lynetteledningen ned, så der kan bygges hen over den.Og så kom der noget modstand, fortæller projektchef i Hofor, Svend Krongaard.

Efterfølgende aftalte Hofor i samråd med bygherren og Københavns Kommune at sikringen af ledningen flyttes til efteråret. 

Risikerer større forurening
Årsagen til at Lynetteledningen skal sikres er altså, at AP Pension vil bygge direkte oven på den og det kan meget vel få alvorlige konsekvenser, hvis der bygges oven på ledningen uden at den er sikret.

- I virkeligheden handler denne operation jo om at undgå en større forurening. Hvis vi ikke får gjort noget ved ledningen, vil den gå i stykker. Det vil medføre en forurening direkte ud i Svanemøllebugten, som vil strække sig over mange flere dage. Og også mere end de 290.000 kubikmeter, som vi har regnet med. Og det endda i et meget mere sårbart vandmiljø, siger Svend Krongaard.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.235