23948sdkhjf

European Energy kan nu arbejde videre med flydende sol på Falster

- Der kan arbejdes videre med skitsering af et forsøgsprojekt til opstilling i en afgrænset periode.

Det fremgår af referatet fra et møde i Guldborgsund Kommunes teknik-, miljø- og ejendomsudvalg i sidste uge. 

Forsøgsprojektet, det drejer sig om, er European Energys og det hele handler om at undersøge mulighederne for at etablere solceller på vand, nærmere betegnet på søen i Nørre Vedby Grusgrav på Falster.

Kommunen har altså nu givet grønt lys for at arbejde videre med forsøgsprojektet, hvor det blandt skal undersøges, hvordan solcellerne vil påvirke naturen i området. 

- Det er jo ny teknologi, og vi vil gerne prøve det af på et lille område for at se, hvordan det påvirker naturen. Der er jo insekter, fugle og fisk. Med det her forsøg vil vi så lave en rapport om, hvordan det påvirker sådan en sø, hvis man lægger solceller på. Og om der overhovedet sker noget, fortæller Peter Bring-Larsen (G), der er formand for teknik-, miljø- og ejendomsudvalget til Folketidende.

Flydende anlæg på 0,6 hektar
Af European Energys idéoplæg, der er fremsendt til kommunen, fremgår det, at solcelleanlægget forventes at dække 0,6 hektar af vandoverfladen i grusgraven og kommer til at bestå af moduler monteret på flydende fundamentsblokke i plastik. 

Da anlægget er et demonstrationsanlæg, er det sandsynligt at anlægget vil bestå af to til tre forskellige fundamentstyper, skriver European Energy i oplægget. 

Ifølge idéoplægget vil solcellerne opstilles så de får en maksimal højde på 1,5 meter over vandoverfladen. Invertere og transformer forventes opstillet på søbredden hvor der også etableres en mindre anløbsbro hvorfra en jolle kan benyttes til at servicere anlægget. 

Anlægget forankres til søbredden og elektriciteten føres i land via flydende kabler.

Kommunikationschef hos European Energy Nicolai Skafte oplyser, at intet er mejlset i sten endnu - heller ikke det, der står i idéoplægget.

- Vi ser frem til at arbejde videre med kommunen om flydende solceller. Vi er dog fortsat tidligt i processen. Alle tal er derfor også indikative på nuværende tidspunkt, da detaildesignet endnu ikke foreligger, skriver han i en mail til Energy Supply. 

At det er tidligt i processen betyder også, at det i hvert tilfælde bliver 2021 før etableringen af solcelleanlægget påbegyndes. 

Stort potentiale
Flydende solcelleanlæg er allerede en hastigt voksende teknologi, blandt andet i Asien, hvor der er installeret adskillige megawatt. 

Her hjemme er det dog en ganske ny ’opfindelse’. 

Ikke desto mindre har European Energy store forventninger til projektet på Falster i almindelighed og flydende sol i særdeleshed. 

- Vi ser store muligheder i flydende PV i Danmark og i udlandet, og vi håber, at projektet i Guldborgsund kan blive et springbræt for større og flere projekter i ind- og udlandet, oplyser Nicolai Skafte. 

Udover projektet på Falster samarbejder European Energy med Vordingborg Havn om et anlæg, der skal placeres i farvandet vest for det nuværende havneanlæg i erhvervshavnen Masnedø. Også dette projekt er meget tidligt i sin vorden. 

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109