23948sdkhjf

Ganger med 3,5: Greentech-virksomhed får debut på pyrolyseanlæg i storskala

AquaGreen, der ligger i Roskilde, har netop landet en ordre med Fårevejle Renseanlæg om at levere et kombineret damptørrer- og pyrolyseanlæg til omdannelse af spildevandsslam.

Det er første gang, at AquaGreen skal levere et anlæg i storskala. Det fortæller direktør i AquaGreen Claus Thulstrup.

- Vi har allerede bevist, at teknologien virker. Men det er i skalaen, at det bliver interessant. Vi tror på, at man ved at overføre teknologien til gylle og halm vil kunne fjerne halvdelen af landbrugets CO2-udslip. Men først skal vi have kilometer i benene, og derfor er vi glade for, at Odsherred Forsyning satser på progressive teknologier, siger han.

Han fortæller, at virksomheden tidligere har udviklet et mindre pilotanlæg, som har været opstillet hos VandCenter Syd i Odense tilbage 2018/2019

Men det her anlæg bliver i en klasse for sig, fortæller Claus Thulstrup.

- Det bliver 3,5 gange større end dem, vi tidligere har lavet. Det bliver designet til at køre 24/7/365, og det kræver naturligvis en masse elektronik til overvågning. De andre anlæg har været mere håndholdt og designet til at køre syv til otte timer. Det kræver noget helt andet, når sådan et anlæg skal køre autonomt, siger Claus Thulstrup.

Dårlige rester fjernes
I dag bliver slam fra spildevand kørt ud på landbrugsjord. Tit indeholder slammet både plast- og medicinrester, som man ikke er interesseret i skal indgå i økosystemet. Det koster det hvert år millioner af kroner for det enkelte rensesanlæg at afsætte slammet, fordi markernes ejere skal have penge for at aftage produktet.

Og det er de dårlige rester, som AquaGreen’s anlæg kan få ud af slammet, inden den køres på marken som biokoks.

- Slammet bliver opvarmet, og i processen fjerner vi miljøfremmede stoffer og tungmetallerne arsen og kviksølv, som man ikke er interesseret i skal havne i landbrugsjorden, siger Claus Thulstrup og fortsætter:

- Bagefter er det ikke længere et affaldsprodukt, men et reelt produkt, biokoks, fordi der efter processen stadig er bevaret blandt andet kalium og fosfor i produktet, som er gode for planterne. Det er der et marked for, siger han.

Færdig til foråret
Aftalen om anlægget der skal installeres på Fårevejle Renseanlæg, er netop faldet på plads med Odsherred Forsyning, der ved hjælp af AquaGreen’s anlæg vil forsøge at skabe en bedre forretning i slammet.

- Efter planen er anlægget færdigt og på plads foråret 2021, hvor det også gerne skulle starte den indledende driftsperiode. Det er en rimelig kort tidsplan, siger Claus Thulstrup.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08