23948sdkhjf

Konkurrencerådet: Bedre regulering af forsyningssektoren kan gavne kunderne

En bedre regulering kan gøre forsyningssektoren mere effektiv til gavn for alle, der køber forsyningsydelser.

Det vurderer Konkurrencerådet.

- Forsyningssektoren er præget af lav produktivitetsvækst, høje priser og dårlige rammebetingelser for konkurrence. Det peger alt sammen i retning af, at den nuværende regulering ikke skaber et tilstrækkeligt pres mod at skabe effektiviseringer i forsyningssektoren, skriver Konkurrencerådet i en pressemeddelelse.

- Ifølge tal fra Danmarks Statistik er produktivitetsvæksten i forsyningsektoren forholdsvis lav og priserne forholdsvis høje, når der sammenlignes med det øvrige samfund. Desuden er rammebetingelserne for konkurrence i forsyningssektoren ringere end rammebetingelserne i andre sektorer, som kræver meget infrastruktur.

Det viser en konkurrenceindikator som Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har udarbejdet, og siden fået beregnet af konsulenthuset Copenhagen Economics. Forsyningssektoren scorer lavere på alle de fem parametre, der er målt på, fremgår det af pressemeddelelsen.

Forsyningssektoren omfatter selskaber, der leverer el, vand, gas og håndterer affald og rensning af spildevand til forbrugere og virksomheder. Vandforsyning og distribution af el er eksempler på områder, hvor der er naturlige monopoler. Derudover findes der lovfastsatte monopoler – som for eksempel affald til forbrænding. Her tilsidesættes konkurrencen ud fra andre hensyn, oplyser Konkurrencestyrelsen.

Monopoler indebærer, at kunderne ikke kan vælge andre leverandører, så der er intet konkurrencepres på selskaberne. Økonomisk regulering er derfor indført med henblik på at kunne erstatte den manglende konkurrence.

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109