Concito og forskere finder fælles fodslag
De fem KU-forskere, som kritiserede Concitos biomasserapport, har nu holdt møde med forfatterne bag rapporten. Parterne er nu enige om behovet for en bæredygtig tilgang til brug af biomasse.
Læs: CO2-neutral biomasse er begrænset
Allerede samme dag reagerede nedenstående forskere fra Københavns Universitets Biovidenskabelige Fakultet på rapporten i et fælles indlæg under titlen ”Biomasserapport fra Concito er behæftet med fejl”.
Den 5. december 2011 blev der holdt et konstruktivt møde mellem de kritiske forskere og forfatterne til rapporten. Man kunne konstatere, at uenigheden er koblet til forskellige præmisser for anvendelse af biomasse. Det er afgørende for konklusionen om man betragter den umiddelbare effekt eller om man ser på en længere tidshorisont samt om man ser på enkelt bevoksninger eller samlede skove med træer i alle aldre. Endvidere er der forskel på hvilke skovøkosystemer der tages udgangspunkt i, bl.a. om de kommer fra kolde (boreale), tempererede eller varme egne.
På mødet blev man enige om følgende konklusioner:
- At en markant merefterspørgsel efter træpiller kan forventes, blandt andet som følge af EU’s krav om 20 % vedvarende energi i 2020 og afvikling af atomkraft i Tyskland. Det vil medføre, at der i perioden frem mod 2050 kan være en merudledning af CO2 som følge af en øget anvendelse af træ til energi, hvis dette sker ved forøget hugst i boreale områder, f.eks. i Canada, Norge eller i Rusland. Meget store arealer med døde eller døende træer i Canada kan dog anvendes til træpiller, da forrådnelsen af døde træer alligevel på sigt fører til øget CO2 udledning.
- At dansk og europæisk land- og skovbrug har store potentialer i forhold til at øge sin produktion af bæredygtig biomasse og dermed bidrage til reduktion af drivhusgasser.
- At der er et stort behov for at der udarbejdes vidensbaserede handlingsplaner for biomasse i Danmark, så det sikres, at den tilgængelige nationale og internationale biomasse kortlægges og prioriteres rigtigt i sin anvendelse.