Amager Bakke og Greta får en rolle i BBC-dokumentar
Den 17-årige klima-forkæmper Greta Thunberg er netop startet i skole igen efter et sabbatår, hvor hun har kæmpet en lang og sej kamp for klimaet.
Men inden hun skulle tilbage til skolepulten, havde hun lige tid til at slå et smut forbi Amager Bakke i København for at hilse på direktør Jakobs Simonsen og se på affaldsforbrænding.
- Greta Thunberg taler med en stemme, der bliver hørt verden over, og hun har en stor stjerne hos de unge, der om få år skal tage over efter os – blandt andet hos min egen datter. Derfor er jeg glad for, at hun lagde vejen forbi Amager Bakke, for det gav os mulighed for at tale om nuancerne i den klimakrise som er vores tids største udfordring – og som ikke forsvinder med en vaccine, siger Jakob Simonsen.
BBC-dokumentar
Engelske BBC er i gang med at lave en dokumentar-serie om klimaet, og det var i den anledning at tv-stationen og klimaforkæmperen lagde vejen forbi.
Direktør Jakob Simonsen tog i mod i toppen af skorstenen og så gik turen ellers rundt i det store anlæg.
Det blev til en snak om både energiudnyttelse, røgrensning og carbon capture.
- Noget af det, jeg tager med fra besøget, er, at der ikke er en enkel hurtig løsning på klimakrisen. Vi skal anvende alle de forskellige teknologier, der er tilgængelige for at bevæge os i den rigtige retning, siger Jakob Simonsen og fortsætter:
- Men det stopper ikke her. Alle industrier, virksomheder og sågar enkeltpersoner er nødt til at overveje, hvad de kan gøre for at biddrage til en bæredygtig fremtid. Vi bliver som affaldsselskab nødt til at forholde os til, at selvom vi gør alt for at genanvende så meget som overhovedet muligt, så er der fortsat en stor mængde restaffald, der ikke kan genanvendes og her vil energiudnyttelse og CO2-fangst være en af vejene til at skabe en klimaneutral fremtid.
Jakob Simonsen og Greta Thunberg vil tone frem på skærmen, når BBC viser dokumentaren i løbet af efteråret.
Et travlt år
Greta Thunberg er altså vendt tilbage til skolen igen efter et meget travlt sabbatår. Alene det at hun starter senere i skole end sine jævnaldrende har sin årsag.
Hun er netop hjemvendt fra en tur til Tyskland, hvor hun fik hilst på forbundskansler Angela Merkel og har stået i spidsen for en klima-strejke i Berlin.
Sabbatåret blev startet op i august sidste år, da hun med båd rejste over Atlanten for at deltage i FNs klimatopmøde i New York.
Derudover har hun besøgt klimaaktivister i Europa, Nord- Central- og Sydamerika.
I 2019 blev hun nomineret til Nobels Fredspris. Endvidere blev hun af det amerikanske nyhedsmagasin Time Magazines kåret som Person of the Year – en titel der tidligere er tilfaldet personer som Martin Luther King og Dronning Elizabeth.
Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.