23948sdkhjf

Overskudsvarme fra Troldtekt til Troldhede Kraftvarmeværk

Akustikplade-producenten Troldtekt A/S har indgået et samarbejde med Troldhede Kraftvarmeværk, der i løbet af 2012 skal aftage virksomhedens overskudsvarme.
På Troldtekts fabrik i Troldhede ved Herning sørger et stort biobrændselfyr for at holde de store produktionshaller opvarmet året rundt. Fyret, der drives af resttræ fra fremstillingen af træbetonpladerne, producerer dog langt mere varme, end Troldtekt selv kan bruge.

Derfor ønsker virksomheden at kanalisere sin overskudsvarme til byens kraftvarmeværk til gavn for både miljøet og borgernes konti.

- I sommermånederne producerer vi 25-35 procent mere varme, end vi kan nå at udnytte. Det betyder, at vi er nødt til at drosle ned for fyret og lade billig, miljøvenlig varme gå til spilde, siger Peer Leth, administrerende direktør i Troldtekt. Han anslår, at overskudsvarmen fra Troldtekt på sigt vil kunne dække hele byens varmebehov fra april til oktober – med lavere varmepriser til følge.

Delvist farvel til fossilt brændstof
Også miljøet får glæde af det nye samarbejde. I dag produceres varmen på Troldhede Kraftvarmeværk med naturgas – altså fossilt brændstof. Men når varmeværket begynder at modtage varme baseret på biobrændsel fra Troldtekt, nedsættes naturgasforbruget med godt 30 procent, svarende til en reduktion i CO2-udledningen på 740 ton om året. Preben Gaardsvig, der er formand for Troldhede Kraftvarmeværk, siger:

- Målet er at aftage al den varme, som det er muligt for Troldtekt at levere, og dermed reducere forbruget af naturgas maksimalt. Biobrændsel udleder nemlig langt færre skadelige partikler til miljøet end fossile brændstoffer – og er derfor heller ikke belagt med miljøafgifter, som gassen for eksempel er.

Op til 1.500 kr. billigere pr. husstand
At borgerne nu kan se frem til gode besparelser på varmeregningen, glæder Peer Leth, da mange af Troldtekts medarbejdere bor i Troldhede by tæt på fabrikken.

– Prisen for varme i Troldhede er relativt høj i forhold til de omegnsbyer, der anvender 100 procent biobrændsel. Vi håber, at vi med dette initiativ kan være med til at fastholde eksisterende og kommende medarbejdere, fortæller Peer Leth, der forventer en årlig besparelse på mellem 1.200 og 1.500 kroner per husstand.

Blåstempling af miljøgevinst
Projektet er netop blevet blåstemplet af Ringkøbing-Skjern Kommune og Miljøstyrelsen, der har godkendt de miljømæssige perspektiver i samarbejdet.

Første spadestik sker efter planen i begyndelsen af 2012, hvor der skal etableres en rørledning mellem Troldtekts fabrik og Troldhede Kraftvarmeværk.

Leveringen af overskudsvarme ligger i naturlig forlængelse af Troldtekts arbejde med bæredygtig produktion og samfundsansvar, som virksomheden årligt rapporterer om til FN’s internationale miljøinitiativ, Global Compact.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.107