56,3 mio. til udviklingen af mere effektiv biomasse
Danmarks største virksomheder og førende forskere udvikler grøn energi sammen med Højteknologifonden. Et stort anlagt samarbejde skal udvikle mere effektiv biomasse og samtidig sikre fødevareproduktionen.
Deltagerne er Københavns Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, A.P. Møller - Maersk, Novozymes, Haldor Topsøe, MAN Diesel & Turbo samt Dong Energy. Højteknologifonden samler parterne og medfinansierer halvdelen af budgettet på 112 mio. kr. over fem år. Leder af samarbejdet er professor Claus Felby fra Københavns Universitet:
- I dag brænder vi det meste af biomassen af, og det er ikke altid den smarteste anvendelse. Biomasse er jo solenergi omdannet til kulstof – og det kulstof kan vi bruge til biokemikalier og bæredygtigt brændstof til skibe. I princippet kan vi bruge biomasse til alt, hvor vi i dag bruger olie, siger professor Claus Felby.
Smartere og mere effektivt
Parterne skal arbejde med både biologi og teknologi i krydsfeltet mellem biomasse, biobrændsel og kemikalier og den praktiske brug af dem i shipping og i industrien. Det er afgørende for samarbejdet, at øget brug af biomasse ikke fører til konkurrence med fødevarer, eller til at landbrugsarealet bliver større.
- Vi skal gøre det smartere og mere effektivt, så der på en og samme tid både er planter til foder og fødevarer som i dag - og biomasse til bæredygtigt brændstof. Derfor skal vi arbejde både med bioraffinering og med at forædle kendte afgrøder, så de producerer både fødevarer og mere biomasse i form af blade og stængler, siger Claus Felby.
Udvikling af bæredygtigt biobrændsel til shipping kan ramme et enormt, globalt marked.
- Energiforsyningen til shipping er de sidste 75 år kommet fra olie, men sådan vil det næppe være de næste 75 år. Der er behov for at nedbringe CO2-udslippet betragteligt, og på sigt løber vi ganske enkelt tør for olie. Bæredygtige biobrændsler har potentiale til at blive et reelt alternativ til fuelolie, siger Jacob Sterling, klima- og miljøchef i Maersk Line.
Forskningen samler nogle af verdens stærkeste spillere på området og kombinerer deres viden og kompetencer for at udvikle en teknologi, som hele verden efterspørger.
Om projektet
Målet er, at Danmark om fem år har udviklet en ny og smartere grøn teknologi med stort vækstpotentiale og baseret på dansk produktion og dermed nye arbejdspladser inden for landbrug, industri og transport.
- Budget: 112,6 mio. kr.
- Højteknologifonden: 56,3 mio. kr.
- Varighed: 5 år
Projektets titel: Biomass for the 21st century: Integrated biorefining technologies for shipping fuels and biobased chemicals (B21st).