Varmepumper kan gøre brød, kiks og leverpostej mere klimavenlig
Fødevareindustrien bruger masser af naturgas til produktion, men snart kan danske udstyrsvirksomheder formentlig tilbyde et alternativ på grøn el.
To danske virksomheder, Flexmatic og Sanovo, der lever uden den helt store offentlige opmærksomhed, er involveret i at udvikle en teknologi, der klimamæssigt kan få en meget stor effekt.
Ideen er at levere varme til ovne og tørringsanlæg ved hjælp af elektricitet i stedet for ved afbrænding af naturgas eller andre fossile brændsler. En sådan eldrevet løsning kan gøre store dele af fødevareindustrien, hvad enten det drejer sig om produktion af brød, kiks, kaffe og leverpostej, langt mere klimavenlig.
- Hvis det lykkes, er det en verdenssensation, siger chefkonsulent Richard Schalburg fra Elforsk-puljen, der administreres af Dansk Energi og har bevilget knap to millioner kroner til udvikling af et pilotanlæg i Midtjylland.
- Teknologien har et dramatisk potentiale, bekræfter projektleder, seniorspecialist Hans Madsbøll fra Teknologisk Institut, der har samlet et stærkt, internationalt hold omkring sig for at forsøge at skabe et teknologisk gennembrud, der potentielt kan påvirke over 20 procent af det totale energiforbrug i industrien på globalt plan.
Udover bagning og fremstilling af andre fødevarer i ovne kan varmepumperne også bruges til tørring af alt fra væske (med ringe holdbarhed) til pulver (med lang holdbarhed); altså fx til produktion af mælkepulver og kosttilskud.
Prototype i Tjele
Projektet har været i gang i et halvt år og slutter allerede i marts 2021. Forberedelserne er altså i fuld gang, og om få måneder opstilles et prototypeanlæg hos Flexmatic i Tjele tæt på Viborg. Flexmatic er en mindre eksportvirksomhed, der blev stiftet den 11.11 2011, og som sælger varmluftsovne til store dele af verden.
Varmluftovne og andre tørringsanlæg fungerer typisk ved 150-250 grader Celsius. De høje temperaturer fremskaffes ved afbrænding af naturgas, og der findes ikke i øjeblikket klimavenlige alternativer til det fossile brændsel.
Ideen med prototypeanlægget er at teste en løsning med en eldreven varmepumpe. Med grøn el fra vandkraft, vindmøller, bæredygtig biomasse og solceller vil det være et stærkt klimamæssigt alternativ.
- Eksisterende varmepumper kan levere varme ved 130-160 grader, men ikke fx 200 grader. Der er mange, der leder efter den slags løsning, men vi kan nå at komme først og dermed give danske virksomheder et forspring på det internationale marked, vurderer Hans Madsbøll, der regner med at nå helt op på 230 grader med den nye varmepumpe.
Vanddamp som kølemiddel
Varmepumpen vil blive testet på en eksisterende forsøgstunnelovn hos Flexmatic. Kølemidler til varmepumper ved høje temperaturer kan være klima- og miljøskadelige, men her benyttes ren vanddamp, der har det ekstra plus, at det har gode termiske egenskaber. Elektrificeringen af tunnelovnen er endvidere uhyre energieffektiv: Forbruget af energi vil blive reduceret til en tredjedel.
- I samarbejde med tysk-østrigske virksomheder er vi ved at have geometrien i anlægget på plads. Kompressoren er den kritiske komponent, og den har vi hentet fra det tyske iværksætterfirma iCooler. Der findes ingen i Danmark, der kan levere i den størrelse, siger Hans Madsbøll.
Hvis udviklingen lykkes, kan Flexmatic i samarbejde med Hedensted-firmaet CS Techcom (dansk licensproduktion af tysk-østrigsk kompressor) altså få gode kort på hånden på det globale marked for tunnelovne.
I Holland er der allerede efterspørgsel på eldrevne anlæg som en konsekvens af politiske ønsker om en udfasning af forbruget af naturgas – dels af klimagrunde, men nok så vigtigt fordi gasfeltet under Groningen skaber jordskælv i den store by.
Udsigt til god driftsøkonomi
Også Odense-firmaet Sanovo Technology Process, der er ejet af Stadil-familien, er med i Elforsk-projektet. Sanovo retter sin karma og sine udstyrsprodukter mod verdensmarkedet, hvor der er hård kamp om at udvikle morgendagens teknologi til bl.a. industriel håndtering af æg.
Engagementet fra virksomhederne, der stiller med betydelig egenfinansiering, giver grobund for optimisme:
- Vores ambition er at følge op på prototypeanlægget med et demonstrationsanlæg ude i virkeligheden. Det vil tage ca. 2½ år at komme op i skala og få erfaringer, men fra 2025-2030 vil teknologien kunne tage fart. Vi kører så hårdt på, vi kan, siger Hans Madsbøll fra Teknologisk Institut, der bidrager med projektstyring, matchmaking, modelberegninger, målinger og omfattende viden om varmepumper.
Og økonomien? Hans Madsbøll vurderer, at driftsøkonomien i varmepumpeanlæggene vil være lige så god som for naturgas, hvis det lykkes at opnå en COP på 2 eller mere; altså at booste energiindholdet i vanddampen med en faktor 2 ved hjælp af varmepumpen.
- Beregninger viser, at der kan opnås en COP på ca. 3. Vi forventer en COP på mellem 2 og 3, men der vil være forskel på anlæggene. For bagning af leverpostej vil COP’en for eksempel være væsentlig højere end for kiks, der kræver højere temperaturer, siger Hans Madsbøll.
- Grøn elproduktion og elektrificering af store dele af vores energiforbrug er afgørende for den grønne omstilling. Varmepumper til industrien kan bringe os tættere på målene i FN’s klimaaftale i Paris, siger Richard Schalburg fra Dansk Energi.
Kilde: Dansk Energi