23948sdkhjf

Kommunale bygninger deles om kedelanlæg i Lejre

Arbejdet med at gøre Lejre Kommunes bygninger grønnere og mere energivenlige betyder at kommunen har installeret flere nye gaskedler.
Listen med opgaver har været lang i indsatsen for at gøre Lejre Kommunes bygninger mere energivenlige. Ved afslutningen af 2011 vil der være udført aktiviteter på omkring 50 ejendomme, men arbejdet for at gøre de kommunale bygninger mere energieffektive fortsætter i år 2012, hvor der ligesom i år 2011 er afsat 10 mio. kr. til projektet.

De mindre opgaver, som er blevet udført i de kommunale bygninger, har fx bestået i at isolere varmerør og udskifte gamle pumper til nye og mere energivenlige typer. Opgaverne af mere kompleks karakter har bl.a. drejet sig om at udskifte hele varmecentraler.

Flere kommunale ejendomme kan dele kedler
Arbejdet med at skabe mere energibevidste løsninger har medført, at flere af de kommunale bygninger får nye gaskedler, bl.a. Trællerupskolen, Trælleruphallen, Bramsnæsvigskolen og Specialskolen Bramsnæsvig.

På samme tid er der tænkt i løsninger, hvor flere kommunale bygninger kan dele kedler. Det betyder bl.a., at når varmecentralen på Osted Skole, som allerede i dag forsyner flere kommunale bygninger med varme, bliver optimeret med to nye gaskedler, vil der samtidig blive koblet endnu flere kommunale bygninger på løsningen, bl.a. en pavillion ved skolen, som tidligere har været el-opvarmet.

Også Osted Børnehave og OIF’s klubhus får en ny fælles gaskedel, som børnehavebygningen ”Knasten” bliver koblet til. Den kedel, som ”Knasten” tidligere har brugt, bliver genanvendt i en anden kommunal ejendom.

Godt samarbejde har smidiggjort processen
Det er en stor og tidskrævende proces at gøre de kommunale bygninger mere energivenlige, men der har været et optimalt samarbejde mellem Center for Ejendomsdrift i Lejre Kommune, rådgivere, håndværkere, servicemedarbejdere og skole- og børnehaveledere.

- Det gode samarbejde smidiggør arbejdet, så det kan gennemføres med færrest mulige gener for brugerne, når der fx skal lægges nye gasledninger ind i bygninger, graves i en skolegård eller på en børnehaves areal og arbejdes på en skorsten, udtaler udvalgsformand for Teknik & Miljø, Martin Stokholm.

Fremtidige løsninger med vedvarende energi
For alle ejendomme er det vurderet, om det er muligt at erstatte den nuværende varmeløsning - eller udbygge den nye løsning - med en løsning, der indeholder vedvarende energi som fx. biomasse, solfangere, solceller eller varmepumpeløsninger. Det er dog en betingelse, at det skal være både teknisk muligt og rentabelt at gennemføre en sådan løsning.

Nogle af projekterne, som indeholder løsninger med vedvarende energi, er så komplekse, at de vil blive løst af to omgange. I første omgang optimeres der på det nuværende anlæg - og derefter integreres vedvarende energi i det optimerede anlæg.

- I overensstemmelse med Lejre Kommunes klimaplan bestræber vi os på at skabe de mest bæredygtige løsninger med vedvarende energi. Løsningerne vil gavne både brugerne, miljøet og økonomien, udtaler udvalgsformand Martin Stokholm.

Administrationen er - med baggrund i de energimærker, der er udarbejdet for alle kommunale ejendomme - ved at planlægge, hvilke opgaver der skal løses på energiområdet i 2012.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096