23948sdkhjf

Eksperter: Lovkrav gør ikke afbrænding af biomasse grønnere

Danmarks store forbrug af biomasse skal være så bæredygtigt som muligt, lyder det i ny politisk aftale. Men aftalen er langtfra nok til at sikre grøn biomasse, vurderer eksperter

Det er blevet udskudt siden forsommeren, men nu er regeringen og et bredt politisk flertal snart klar med en aftale, der skal fjerne hovedpinen over de massive mængder træpiller og skovflis, som Danmark hver dag importerer og brænder af for at få energi.

Officielt er biomasse landets største grønne energikilde, men træafbrændingen er i årevis blevet kritiseret for reelt ikke at være CO2-neutral, sådan som det opgøres i det danske klimaregnskab. Klimaminister Dan Jørgensen (S) erklærede derfor i maj, at regeringen ud fra en række kriterier ville indføre lovkrav, der skal sikre bæredygtighed på området.

Men lovkravene i den nye aftale, som Information er i besiddelse af, er ikke nok til at løse problemet, vurderer eksperter.

Godt nok vil lovkravene være et skridt i den rigtige retning, siger professor Jørgen E. Olesen, der er leder af Institut for Agroøkologi på Aarhus Universitet: - Men det er ikke nok at sige, at nu har vi de her bæredygtighedskrav.

- Det vigtige er, at man får lavet en plan for at få biomasse udfaset, eller at man udnytter den til andet end opvarmning, siger Jørgen E. Olesen og tilføjer:

- For biomasse er en begrænset ressource, som jo ikke er CO2-neutral.

Sådanne planer indgår dog ikke i den nuværende aftale, som ifølge Informations oplysninger præsenteres inden for få dage. Det er ellers bydende nødvendigt med en neddroslings- eller omlægningsplan, mener også professor i energiplanlægning Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet.

Han henviser til, at Danmark er blandt de lande i verden, der brænder mest træbiomasse af pr. indbygger. Biomasse som træpiller og flis er rygraden i energisektoren og udgjorde i 2018 64 procent af Danmarks samlede vedvarende energi.

På grund af vores store forbrug vil Danmark med de nye lovkrav presse andre lande til at bruge dårlig biomasse, vurderer Brian Vad Mathiesen. Det skyldes, at andre lande formentlig ikke vil have samme krav. Eftersom det globale biomasseforbrug er stigende, vil der derfor stadig være efterspørgsel på træpiller og flis fra skove, der ikke nødvendigvis drives bæredygtigt.

- Lovkravene er en fin intention, men det er ikke tilstrækkeligt. Vi er nødt til at se på de mængder af biomasse, vi bruger pr. indbygger. Og det handler om, hvor meget vi gør for at reducere vores biomasseforbrug, siger han.

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen (2)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08