23948sdkhjf

Rye Kraftvarmeværk trækker varme ud af grundvandet

Kraftvarmeværket i Gl. Rye vil undersøge om det er muligt at udvinde varme fra grundvandet. Projektet har modtaget million-støtte fra EUDP.
Bestyrelsen hos Rye Kraftvarmeværk knokler med at finde alternativer, der kan gøre det gasfyrede værk mindre afhængigt af fossile brændstoffer, skriver Lokalavisen Skanderborg.

Derfor planlægger man nu at foretage en prøveboring, der skal vise, om der kan udvindes varme fra grundvandet ved værket på Hjarsbækvej i Gl. Rye.

Værket i Gl. Rye er et barmarksværk fra 1996, men moderniseret og optimeret flere gange, blandt andet med nye gasmotorer.

Solfanger og grundvandsvarmepumpe i skøn forening
Planen er, at det lille kraftvarmeværk med 358 forbrugere skal etablere et solfangeranlæg og en grundvandsvarmepumpe, der kan trække 3-4 grader ud af det 7 grader varme grundvand.

- Solfangere, hvor vand opvarmes af solen, er ikke nye. Der er heller ikke noget nyt i varmepumper, men den kombination, vi lægger op til, er ny,fortæller værkets bestyrelsesformand, Søren K. Frandsen.

Det ventes, at solfangerne og varmepumpen vil stå for halvdelen af værkets leverancer af fjernvarme.

Optimisme forud for boring
I forbindelse med prøveboringen vil kraftvarmeværket ”låne” varme fra op imod 150 kubikmeter vand i timen – inden vandet sendes retur til vandmagasinet.

- Foreløbig kan vi kun håbe, at der er vand nok. Men vi ved, at der er meget vand i undergrunden herude, så vi er optimistiske, siger Søren Frandsen og tilføjer:

- Lige nu er ansøgningen i offentlig høring frem til 19. januar, og får vi tilladelsen, er det meningen, at prøveboringen skal gennemføres i februar.

3,5 mio. fra EUDP
Projektet har modtaget 3,5 mio. kr. fra EUDP til et samlet budget på 16 mio. kr., og får man et positivt resultat af prøveboringen, går man videre med projektet.

Det betyder, at bestyrelsen på en ekstraordinær generalforsamling skal godkende planerne, hvorefter en lokalplan skal give grønt lys til opstilling af 2.500 kvadratmeter solfangere.

Der vil dog gå et år inden disse planer føres ud i livet, anslår Søren Frandsen
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078