23948sdkhjf

Blue Koldings spildevandsturbine hædret for sin arkitektur

Kolding Kommune fejrer hvert år den gode arkitektur på Arkitekturens Dag. Selve arrangementet den 5. oktober blev aflyst på grund af Corona-situationen, men alligevel har Kolding Kommunes bedømmelsesudvalg uddelt priser til de 10 vindende byggerier og anlæg rundt om i kommunen.

I den forbindelse er det blevet til hædrende omtale af BlueKoldings spildevandsturbine i Stenderupskovene, der blev indviet for lidt over et år siden. 

Den et år gamle turbine leverer klimaneutral energi og er et udtryk for god arkitektur.

11 milliarder liter spildevand

Turbinen er den første af sin art i Danmark og formentlig i hele verden. Den udnytter de 11 milliarder liter renset spildevand, der hvert år løber fra Centralrenseanlægget i Agtrup gennem Stenderupskovene til Lillebælt.

Undervejs er der et fald på 35 meter, og det giver så meget fart på vandet, at der kan laves strøm af det. Derfor er der sat en turbine på udløbsledningen, så energien fra vandet ikke går til spilde.

- Vandet løber uanset hvad, så vi kan lige så godt udnytte energien i det. Vores strategi, Fra mindre skade til mere gavn, handler netop om at hæve ambitionsniveauet og ikke kun rense spildevandet for at gøre mindre skade, men også udnytte energien i vandet for dermed at gøre mere gavn for miljøet og klimaet, siger BlueKoldings bestyrelsesformand, Tanya Buchreitz Løwenstein.      

Et humoristisk og innovativt anlæg

Selve bygningen, der rummer turbinen, er stort set usynlig, fordi den er passet ind i omgivelserne i skoven. Den er nemlig kamufleret som en stak træstammer, og derfor skal man meget tæt på for at opdage, at der bliver produceret strøm dér midt i skoven.

Det er dette koncept, som har skaffet turbinen hædrende omtale.

Om baggrunden for bedømmelsen af turbinen hedder det, at anlægget er: 'et humoristisk og innovativt anlæg, i både form og funktion'.

- Vi er selvfølgelig glade, når vores projekter får anerkendelse, og det gælder specielt spildevandsturbinen. Både fordi vi mener, at vi her har lavet noget, som gør gavn, og fordi bygningen er udført med finesse og respekt for omgivelserne i skoven, siger direktør for BlueKolding, Per Holm.

Lokale arkitekter

Det er EnviDan, der sammen med Aarsleff og BlueKolding har udtænkt og projekteret løsningen, som etableres på udløbet fra BlueKoldings centralrenseanlæg i Agtrup.

Selve turbinebygningen er tegnet af de lokale arkitekter hos Tegnestuen Mejeriet.

Da turbineanlægget er opført helt tæt på kanten til Lillebælt i fredskov og inden for strandbeskyttelseslinjen, har det krævet ekstraordinær arkitektur at få tilladelse fra Kystdirektoratet til at etablere turbinebygningen.

Turbinebygningen er derfor blevet camufleret som en træstak.

- Under træstakken er der et betonbygværk, der rummer selve turbineinstallationen. Turbinen drives med et vandtryk på ca. 3 bar og op til 650 l/s. Turbinen driver en generator, der producerer elektricitet. Elektriciteten sendes ud på højspændingsnettet, forklarer Jens Albrechtsen fra Envidan. 

BlueKolding udleder 10-12 millioner kubikmeter renset spildevand fra centralrenseanlægget i Agtrup om året, og med den nye turbine, kan de mange kubikmeter producere ca. otte procent af den mængde strøm, som centralrenseanlægget i Agtrup bruger årligt – og det svarer til ca. 100 almindelige husstandes strømforbrug og en årlig reduktion af CO2-udledningen på 3.700 tons.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.103