23948sdkhjf

De sjove investeringer er skåret fra

Basisdriften kører og selskabet gør sig klar til 5G, sektorkobling - og førerløse biler

’516 millioner kroner – Det er fænomenalt’.

Sådan sang administrerende direktør hos Ewii, Lars Bonderup Bjørn, i en selvkomponeret hyldestsang til resultatet for 2019, der med et overskud på 516 millioner kroner må siges at ligge i den regnskabsmæssige superliga for forsyningsselskaber.

Men jublen udeblev, og Lars Bonderup Bjørn måtte altså selv til tangenterne, hvis det skulle fejres. 

- Hvor mærkeligt kan det blive? I onsdags præsenterede jeg et årsregnskab for Ewii med et overskud på 516 millioner kroner (…) Jeg kommer til at huske dagen som en anti-fest. Jeg brugte det meste af bestyrelsesmødet i onsdags på at forklare, hvorfor det egentlig ikke er så godt og justere forventningerne til 2020, der i sagens natur vil være påvirket af coronakrisen. Til medarbejderne kunne jeg efterfølgende fortælle, at vi har lavet et flot resultat, men udskyder den firmafest, der skulle have fejret et godt år. (…) Da jeg kom hjem og kiggede ind i barskabet for at se, om der i det mindste ikke kunne være et eller andet at fejre det med, kom min søn ud og foreslog, at vi skulle lave maveøvelser, hvorefter vi drak lidt koldskål, skrev han efterfølgende på Linkedin.

Manglen på fanfarer og klapsalver var øredøvende - i hvert tilfælde hvis man spørger manden ved roret. 

Resultatet er nemlig i hans øjne et bevis på, at der er kommet styr på basisdriften. 

- Vi har fået en stabil forretning. Jeg har skåret de sjove investeringer væk. Nu har vi kun kernekompetencerne tilbage: El, vand, varme, fiber, siger han. 

Ewii har i 2018 blandt andet frasolgt sin tilbageværende ejerandel i Ewii Mobility og i 2019 alle gaskunder i selskabet Ewii Energi. 

2020 bliver helt anderledes

Frasalget af Ewii Mobility og gaskunderne i Ewii Energi gav en indtægt på 17 millioner kroner. Aktiemarkederne i 2019 lå usædvanligt højt, og Ewii-koncernens datterselskaber, Ewii Invest I og II, der forvalter koncernens formue, endte derfor med et overskud på 267 millioner kroner. Samtidig fik Trefor Varme godkendt en ansøgning om forrentning af indskudskapitalen, hvilket påvirkede resultatet positivt med 246 millioner kroner.

Alt i alt en god portion gunstige omstændigheder, som alene knytter sig til 2019, hvilket er én af grundene til at Lars Bonderup Bjørn ikke forventer, at resultatet for 2020 kommer til at stå mål med 2019. 

- Vi er foran budgetterne, men det bliver ikke i nærheden af sidste år, fortæller Lars Bonderup Bjørn og tilføjer: 

- Havde du spurgt mig for en måned siden ville jeg have sagt, at vi fik underskud. Corona har påvirket aktieporteføljen. Derfor kan jeg også først sige den 31. december, hvordan det går. Men det kan godt være, at vi er trillet rundt.

Negativ bundlinje

Når Ewii ikke kan forlade sig på engangsbeløb fra frasalg og forrentning af indskudskapitalen, så skal pengene hentes andre steder. Aktieporteføljen er ét sted. Et andet sted er de kommercielle aktiviteter. 

- Vi har jo to sider af vores forretning og de kommercielle aktiviteter udvikler sig ganske pænt, men vi investerer som gale i fibernet. Det giver en negativ bundlinje på den korte bane, forklarer Lars Bonderup Bjørn og understreger hermed, at det kan være svært at sige noget helt konkret om fremtiden og tallene på bundlinjen, når man arbejder med energi og forsyning. 

- Tidsperspektivet i den her virksomhed er anderledes end andre steder – lige som anlægsinvesteringerne er. Horisonten for infrastrukur er i sagens natur meget lang. I vand investerer vi med 75 års horisont, mens vi i trading arbejder med 15 minutters intervaller. Det er meget, at skulle rumme i en fælles kultur.

Den svære transition

Lars Bonderup Bjørn arbejder på den ene side med at sikre guld og grønne skove og millioner på bundlinjen – samt selvfølgelig strøm i stikkontakten og varmt og rent vand i hanerne hos forbrugerne. 

Samtidig bevæger han og resten af energi- og forsyningssektoren sig i en brydningstid. En tid, der i Lars Bonderups Bjørns optik handler om digitalisering og sektorkobling.

- Det er her vi står nu, og det bliver den svære transition, siger han og tilføjer: 

- Det handler om hele systemarkitekturen på it-siden. Vi arbejder utroligt meget med digitalisering og digital infrastruktur.

Og netop den massive udrulning af fiberbredbånd peger godt ind i den digitale dagsorden. 

- Vi ruller fiber helt ud til væggen i alle hjem. Vi skaber på den måde en forudsætning for en datainfrastruktur. I fremtiden skal der transporteres ret mange data på forsyningsområdet og fibernettet giver en optimal base for datatransport, siger Lars Bonderup Bjørn, der satser på at Ewii vil være helt klar til 5G lige om hjørnet og førerløse biler – dog på lidt længere sigt. 

El til varme

Tidligere på året kom DI Energi med en rapport, der konkluderede, at sektorkobling er nøglen til fremtidens bæredygtige energisystem. 

De rigelige mængder af grøn energi fra vindmøller, solceller og biogasanlæg skal udnyttes over alt i samfundet – i boliger, biler, fly, skibe og virksomheder.

Det kræver stærke tværgående løsninger, hvilket der kun kan nikkes bifaldende til i Kolding. 
Her har Ewii netop investeret i virksomheden Fyr Fyret, som er et af de mange selskaber, der installerer varmepumper og sælger varme på abonnement hos og til de danskere, der ikke har adgang til den kollektive varmeforsyning. 

- Varmepumperne skal løfte en del af sektorkoblingen. En del af vores ansvar er at bidrage til den grønne omstilling, og en del af det er at få el over i andre energiformer, siger Lars Bonderup Bjørn. 

Fyr Fyret leverer som nævnt små husstands-varmepumper, men hos Ewii skeler Lars Bonderup Bjørn ikke til størrelsen af varmepumperne. 

- Varmepumperne skaber fleksibilitet på den lange bane, så alle varmepumper store som små er interessante og relevante for os. Vores hovedfokus er på processen el til varme, siger han.

Koldskål i Kolding i 2021

Som nævnt ved Lars Bonderup Bjørn ikke, hvor Ewii Koncernen står før aktiemarkederne lukker den 31. december. 

Så hvorvidt der skal spilles på klaver eller saxofon eller skåles i koldskål eller champagne, når regnskabet for 2020 gøres op, må tiden vise. 

- Koldskål er dog at foretrække, når man spørger direktøren. Der kan man nemlig selv variere mængden af sukker.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094