23948sdkhjf

Landvindmøller kan indfri det danske 2020-mål

Dansk Folkevind A/S og samarbejdspartnere foreslår, at indfri det danske 2020-mål vedrørende andelen af vedvarende energi gennem opbygning af såkaldte vindkommuner.
Planen indebærer bebyggelse af 1-3 større vindmølleparker med alt i alt 700 landvindmøller placeret i udvalgte vindkommuner. Størrelsen og antallet af vindmøller vil gøre en eventuel møllepark til verdens største onshore park og vil derfor ikke kun tiltrække opmærksomhed fra det danske marked, men også skabe interesse fra hele verden.

Det skriver Hub North på sin hjemmeside.

Den økonomiske udregning
Ideen er, at landvindmølleparkerne skal være i samfundets eje, eventuelt med et element af folkeeje, hvor almindelige mennesker kan købe en aktie i parkerne.

Ifølge udregninger udarbejdet af Dansk Folkevind A/S i samarbejde med Dansk Folkecenter for Vedvarende Energi samt Aalborg Universitet, Institut for Energiteknik, kan den del af Danmarks behov for vedvarende strøm ifølge 2020-målet, der i dag ikke er dækket af vindmøller, dækkes af ca. 700 stk. nye landvindmøller på 3 MW pr. stk.

Disse 700 vindmøller, der ifølge planen skal sættes op i såkaldte danske ”vindkommuner”, vil koster ca. 17.5 mia. kr. i anskaffelse, etablering og nettilslutning. Med de nuværende elpriser samt den nuværende fuldlastordning vil investeringen ifølge projektet være tjent ind igen på ca. 5 år, herefter vil der være en nettoindtjening på ca. 2.5 mia. kr. til samfundet pr. år ved direkte salg af el.

Dette gør at investorer bag projektet, på forholdsvis kort tid kan se et afkast på deres investering.

Placering
Vindmøllerne vil alt i alt fylde et areal svarende til 175 km2. Beregningerne på arealet er lavet ud fra nødvendigheden for plads mellem de mange vindmøller, som alle er af en vis størrelse. Arealets størrelse nødvendiggør at vindmølleparken skal opføres i en kommune med få husstande over større arealer.

Forslaget til opsætningen af de mange møller på 175 km2 over 1-3 arealer, gør at eventuelle kommuner der går med i projektet vil skulle tage stilling til elementer som ekspropriationslovgivningen, samt opkøb af eventuelle husstande i de valgte områder.

Da ekspropriation er et emne mange kommuner vil finde afskrækkende skal de kommuner, der går med i projektet også opleve en økonomisk fordel ved projektet. Dette forslår man kunne ske i form af, at staten kompenserer kommunerne med ekstra årlige bloktilskud.

Afslutning på projektet
Efter planen skal møllerne efter 20 år nedtages igen og sælges. De 20 år er dels en normal levetid for et sådant projekt, og dels kan man så rent politisk gennemføre projektet som et 20-årigt, tidsbegrænset projekt, med henvisning til, at der til den tid formentlig vil være kommet ny grøn teknologi.

Status på projektet
Projektet er i slutningen af 2011 blevet præsenteret for Miljøministeriet og med positive tilbagemeldinger fra den nye regering, er kontakt med udvalgte kommuner nu sat i gang.

Den optimale placering af vindmøllerne er selvfølgelig i de områder af landet, hvor vindressourcerne er størst og det derfor blæser mest, disse områder kan se ud fra kortet herunder.

For projektlederne bag er det dog også vigtigt, at produktionen af vindmøllerne kan samles i et område og med Nordjylland i hovedsæde for dansk vindenergiproduktion vil dette område være oplagt.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.127