23948sdkhjf

Vand- og spildevandsselskaber frådser med energien

Energispildet i 307 af de danske vand- og spildevandsselskaber er enormt. Det viser en ny benchmark fra Forsyningssekretariatet.
219.554.598 kilowatttimer – så meget ville vand- og spildevandsselskaberne spare, hvis de lagde sig i selen. Det svarer til en tredjedel af den årlige ydelse fra havmølleparken Horns Rev 1 eller elforbruget i 55.000 parcelhuse, oplyser Ingeniøren.

Tallene stammer fra en benchmark fra Forsyningssekretariatet, som har ansvaret for vandforsyningsområdet. Undersøgelsen er foretaget af 205 vandforsyningers og 102 spildevandsselskabers energieffektivitet.

Udover et enormt spild af energi i form af kilowattimer, så afslører benchmarken, at selskaberne ville kunne reducere deres energiforbrug med 30-40 procent, en del med 60 procent og enkelte helt op til 98 procent. Det svarer til en besparelse i kroner og øre på 200 millioner - sådan rundt regnet.

Benchmark som incitament
- Forsyningsvirksomhederne er store energiforbrugere. Vi håber, at denne benchmark kan give selskaberne et overblik og incitament til at lære af de bedste, så forbruget kan effektiviseres, siger kontorchef Filip Marott Sundram fra Forsyningssekretariatet.

Hos Odsherred Vand, hvor besparelsepotentialet er på 94,9 % eller 101.923 kWh tager forsyningschef Erik Christensen benchmarken til sig.

- Det gode ved denne benchmark af selskaberne er, at den forpligter os til at gøre det meget bedre og til at tænke på en ny måde. Der er ikke tvivl om, at vi vil spare på energien, hvor vi kan, siger han til Ingeniøren.

Vi bliver aldrig færdige
Grundlæggende drejer energibesparelserne sig om at udskifte en pumpe eller komponenter til pumper og omrørere. Hos Favrskov Spildevand er man en af de bedste i benchmarken – alligevel er driftleder Kurt Poulsen ikke tilfreds:

- Der er stadig meget at gøre. Vi bliver vist aldrig færdige.

Energioptimering & stigende forbrug
Hos vand- og spildevandsselskabernes brancheorganisation Danva har man fokus på problemet. Allerede i 2007 satte man et samlet mål om en besparelse på 25% frem til 2012. Det er dog desværre gået i den modsatte retning med stigende forbrug.

Konsulent Jan Egelund Andersen hos Danva siger til Ingeniøren, at deres hypotese er, at selskaberne løfter andre energikrævende krav samtidig med, at der energioptimeres, og det derfor ikke er muligt at aflæse en besparelse.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11