Vandselskaber: Vi fråser ikke med energien
Et arbejdsnotat fra Forsyningssekretariatet om kvalitets-, miljø-, og energibenchmarking hos vand- og spildevandsselskaber er fyldt med fejl, siger brancheforeningen Danva.
- Til trods for at vi flere gange har gjort Forsyningssekretariatet opmærksom på, at man ikke har foretaget en grundig kvalitetssikring ved indsamling af data, må vi også i dette arbejdsnotat konstatere, at der er alvorlige mangler i datamaterialet, siger Carl-Emil Larsen, direktør i Danva.
Afhængig af produktionsmængde
Herudover mener Danva at undersøgelsen indeholder en række grundlæggende misforståelser.
I energibenchmarking på drikkevandforsyningen findes den mest betydende fejl ved, at Forsyningssekretariatet ikke har sat energiforbruget i forhold til enten den producerede eller den udpumpede vandmængde. I stedet sætter man energiforbruget i forhold til et netvolumental. Netvolumen er et udtryk for de samlede drifts- og vedligeholdelsesomkostninger til alle boringer, vandværker og trykforøgere. Energiforbruget hænger dog ikke sammen med netvolumen, men er i stedet afhængig af produktionsmængden.
Faktisk burde energiforbruget på drikkevandsforsyning sættes i forhold til både den producerede vandmængde og evt. løftehøjden på produceret vandmængde, mener Danva. I Danmark er det ret forskelligt, hvor dybt grundvandet ligger, og dermed hvor højt det skal løftes op til vandværket og op og ud til kunderne. Udover vandmængden og evt. løftehøjde er de øvrige energiforbrug på vandforsyning af mindre betydning.
Tvivler på samarbejdsmuligheder
På spildevand sætter Forsyningssekretariatet på samme måde energiforbruget i forhold til netvolumental. Det er ligeledes en alvorlig fejl, siger Danva.
Som på vandforsyning er den mest betydende energisluger vandmængden, og dernæst hvor beskidt spildevandet er. Også her betyder løftehøjden på spildevandsmændgen en del, men ikke nær så meget som på vandforsyning, idet spildevandet generelt ikke løftes så højt som drikkevandet.
- Vi er forundrede over, at Forsyningssekretariatet går ud med nogle helt nye måder at beregne nøgletal og benchmarkingmodeller, uden at drøfte det med branchen, som de har lovet. Danva har hele vejen igennem understreget vigtigheden af et godt samarbejde. Jeg har efterhånden svært ved at se, at ønsket om samarbejde er gensidigt, og jeg synes, det er foruroligende at se Forsyningssekretariatet hænge vandselskaberne ud i pressen ved at blæse effektiviseringspotentialer op. Det skaber ikke et godt samarbejdsklima, og tilblivelsen af dette arbejdsnotat bidrager desværre heller ikke til det, siger Carl-Emil Larsen.