23948sdkhjf

Kan olieindustrien omstille sig?

Olie- og gassektoren er langt med den grønne omstilling og har med innovation og ny teknologiske løsninger vist den vej, vi skal komme hen mod 2050 og bagefter.

Det vakte en opsigt og debat, da den 8. udbudsrunde til produktion af olie og gas i den danske del af Nordsøen blev skrinlagt i sidste uge.

Beslutningen, som et bredt flertal i Folketinget står bag, sætter reelt en udløbsdato for efterforskning af nye olie- og gasfelter på dansk territorialsokkel, og af nogle blev det opfattet som et pludseligt fænomen, som ramte en samlet olie- og gasindustri som en tyv om natten.

Men hverken for energisektoren i almindelighed eller olie- gassektoren i særdeleshed er der noget nyt i, at vi skal bevæge os fra den fossile industri og over i den grønne. Det er en bevægelse, som har stået på i flere år, og som blot har taget til i styrke. I sommer kom Klimarådet eksempelvis med en klar anbefaling om at aflyse den 8. udbudsrunde i Nordsøen og indstille alt ny olie- og gasjagt, og så sent som i oktober i år meddelte den største operatør i Danmark, Total, at man ikke havde til hensigt at byde ind på den 8. udbudsrunde.

For tyve år siden ville begge budskaber have udløst ramaskrig, men både verden og den danske energisektor er kommet langt siden dengang.

En stor del af den fossile energiindustri har været på omstilling gennem mange år. På forskellige vis. Mange traditionelle olie- og gasvirksomheder er blevet energivirksomheder og har fundet vej ind i vedvarende energi, og rigtig mange har en-til-en kunnet overføre deres kompetencer fra produktion eller service til olie og gasindustrien til produktion og service indenfor vindindustrien.

Den grønne omstilling har man i høj grad udlevet i energisektoren. Det er flere år siden, at antallet af grønne energiarbejdspladser overhalede antallet af arbejdspladser i den fossile industri, og det tager til – rigtig mange danske arbejdspladser, som i går var en del af den gyldne energi, vil i morgen være del af den grønne.

Omstillingen kræver innovation, nytænkning og nye teknologiske løsninger. Og det er noget, rigtig mange energivirksomheder – både fra de fossile og de vedvarende industrier – er meget optaget af, og som vi i Energy Cluster Denmark støtter dem i.

Vi har eksempelvis innovationsprojekter som Green Vessel, som skal udvikle grønt brændstof til skibe, der bl.a. servicerer olie og gasindustrien og i mange andre maritime sektorer. Vi ser også  i innovationsprojektet O/G Decarb på at kombinere vindmølle- og bølgeteknologi fra flydende fundamenter til at forsyne olie- og gasproduktionerne med vedvarende energi, og i innovationsprojektet Greensand er partnerne ved at afdække potentialet i at indfange og lagre store mængder CO2 i udtømte oliefelter i Nini Feltet i Nordsøen.

Alle projekter tager afsæt i, at der er virksomheder, som har set et behov og et marked – og sådan er der stribevis af gode eksempler på, at den grønne omstilling allerede er godt i gang - også blandt de nye energivirksomheder. 

Vi er sikre på, at vi sammen med vores medlemmer kan sikre, at omstillingen ruller videre på den bedst tænkelige måde, så vi både formår at få skabt omstillingen i de enkelte virksomheder og samtidig griber de muligheder for nye markeder, som uvægerligt vil opstå, når Danmark lukker ned for olieproduktion i 2050. Ikke mindst at vi sikrer, at vi kan bygge videre på stærke virksomheder og deres teknologiske viden og kompetencer. Virksomheder, som i nogle år nu har vist, at de i høj grad kan bidrage til den grønne omstilling igennem masser af nytænkning og innovation. 

Artiklen er en del af temaet Klumme.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094