Særordning for ulovlige kommunale solcelleanlæg på vej
Regeringen er sammen med en bred kreds af partier (Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Konservative og Alternativet) nået til enighed om at oprette en særordning for eksisterende kommunale solcelleanlæg, som imødekommer de kommuner, der har investeret i den grønne omstilling og opsat solceller på kommunens tage.
Med den politiske aftale sikres ro om og fuld nyttiggørelse af de eksisterende kommunale solcelleanlæg. Aftalen sikrer også klarhed om de fremtidige vilkår, skriver Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.
- Udbygningen af grøn energi er helt afgørende for vores klimaambitioner – også når det kommer til solceller i kommunalt regi. Derfor er jeg glad for, at vi i samarbejde med et bredt flertal i Folketinget har indgået en aftale, som sikrer klarhed om reglerne for solcelleanlæg. Med aftalen skaber vi de rigtige rammer for en fremadrettet holdbar solcelleudbygning, og med særordningen skaber vi ro for de kommuner, der har investeret i den grønne omstilling med etablering af kommunale solcelleanlæg, siger klimaminister Dan Jørgensen.
Udskillelse og særordning
Når kommuner opstiller solcelleanlæg stilles der krav om selskabsmæssig udskillelse. Kravet skal sikre en klar adskillelse mellem kommunens kerneopgaver (fx borgernær velfærd som skoler, plejehjem, mv.) og kommercielle aktiviteter (fx elforsyningsvirksomhed).
Visse kommuner har, uden at have opnået dispensation fra kravet om selskabsmæssig udskillelse, opstillet solcelleanlæg.
Den aftalte særordning omfatter de eksisterende kommunale solcelleanlæg, som ikke har modtaget øvrige dispensationer, ikke har været udskilt i særskilte selskaber samt anlæg, som er udskilt i særskilte selskaber. Præcise vilkår vil fremgå af bekendtgørelsen, der implementerer ordningen.
De kommunale solcelleanlæg, der omfattes af særordningen, vil få dispensation fra kravet om selskabsmæssig udskillelse og vil dermed kunne spare elafgift af egetforbruget.
Den grønne omstilling
Det har været vigtigt for aftalepartierne at skabe de rigtige rammer for en fremadrettet holdbar solcelleudbygning, som ikke er dyrere, end den behøver at være. Det har også været afgørende, at kunne imødekomme de kommuner, der har investeret i den grønne omstilling, skriver ministeriet i meddelelsen.
- Det har indtil nu været alt for besværligt for kommunerne at investere solceller og deltage i den grønne omstilling. Det rydder vi op i nu, så der kommer klare og fordelagtige vilkår for både eksisterende og fremtidige kommunale solcelleanlæg. Det skal kunne betale sig at tage del i den grønne omstilling – også for kommunerne, siger Carsten Kissmeyer.
Som led i at få ensrettet vilkårene fremadrettet for kommuner, regioner og staten og for at leve op til EU-direktivet om vedvarende energi vil regeringen desuden fremsætte lovforslag om at stille krav om selskabsudskillelse af solcelleanlæg i regionerne. Reglerne for regionerne skal svare til dem, der i dag gælder for kommunerne. Derudover vil der blive udviklet en model for at foretage en intern modregning for den sparede elafgift på statslige solcelleanlæg.
Ikrafttrædelse
Oprettelsen af en særordning for eksisterende kommunale solcelleanlæg vil blive udmøntet i en bekendtgørelsesændring, som forventes sendt i høring i foråret 2021.
Kravet om selskabsudskillelse af regional elforsyningsvirksomhed, som gælder fremadrettet for kommende, nye regionale anlæg, vil blive fremsat som lovforslag i Folketinget i februar 2021 og forventes at træde i kraft senest 30. juni 2021.
Fakta om krav om selskabsudskillelse og særordningen
Der findes allerede i dag muligheder for dispensation fra kravet om selskabsudskillelse. Disse muligheder vil også fremadrettet gælde for både kommuner og regioner.
Der kan søges om dispensation fra kravet om selskabsudskillelse, hvis:
• Solcelleanlægget er nettilsluttet senest den 28. juni 2013.
• Solcelleanlægget er opstillet i forbindelse med nybyggeri eller større renoveringer, hvor anlægget indgår som en del af overholdelsen af energirammen.
• Kommunen har opnået dispensation gennem 20 MW-puljen for solcelleanlægget.
• EU’s direktiv om fremme af anvendelsen af energi fra vedvarende energikilder (VE-direktivet) har implementeringsfrist 30. juni 2021.
Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet