23948sdkhjf

Esbjerg-firma etablerer testkammer til CO2-lagring

Virksomheden Ocean Team i Esbjerg råder over et nyt, selvdesignet anlæg, hvor den noget uprøvede CCS-teknologi skal testes.

Det skriver JydskeVestkysten. 

Anlægget er et testkammer, hvor man kan simulere de temperaturer og tryk, der findes i gas- og olieproduktionsbrønde. På den måde kan man finde ud af om udtjente reservoirer i Nordsøen kan anvendes til lagring af CO2. 

- Der er et enormt potentiale i at undersøge, om de her brønde rent faktisk har egenskaberne til at kunne bidrage til lagring af CO2 - og om de også kan klare det de næste 20-30 år. Det er de undersøgelser, vi laver hernede i øjeblikket, der skal være med til at retfærdiggøre, om det rent praktisk kan lade sig gøre, siger Ocean Teams direktør Jens Peder Thomsen, der er en af designerne bag anlægget. 

I testkammeret skal der blandt andet testes, hvilken type af stål, der bedst kan holde til forholdene i brøndene i Nordsøen. 

Business Development Manager hos Ineos Oil & Gas DK Johan Byskov vurderer at der, hvis det viser sig, at Nordsøens felter er oplagte lagre, vil kunne lagres op til otte millioner ton CO2 om året. 

Det er Ocean Team, der i samarbejde med Ineos og Maersk Drilling, har bygget anlægget. Parterne har modtaget medfinansiering fra forskningscenteret Danish Hydrocarbon Research and Technology Centre.

Hvad er CCS?

Udvinding og afbrænding af fossile brændsler har skubbet Jordens naturlige CO2-kredsløb ud af balance. CCS kan hjælpe med til at genetablere balancen.

  • CCS er den engelske forkortelse for Carbon Capture and Storage, som kan oversættes til fangst og lagring af CO2.
  • Teknologien har eksisteret i over 40 år og fungerer ved delvist at efterligne Jordens egen CO2-cyklus. Her udveksles CO2 hele tiden mellem atmosfæren, havet, undergrunden og levende organismer.
  • En meget stor del af Jordens CO2 befinder sig i undergrunden. Under naturlige omstændigheder sendes der kun lidt ad gangen ud i atmosfæren, for eksempel ved vulkanudbrud.
  • Afbrænding af fossile brændsler som olie, kul og gas har imidlertid forstyrret dette naturlige kredsløb, fordi meget store mængder CO2 er blevet sendt ud i atmosfæren på kort tid.
  • CCS virker ved at indfange noget af denne overskydende CO2 og sende den tilbage i undergrunden, så balancen i CO2-kredsløbet på sigt kan genoprettes.

Kilde: Geus

Forsidefoto: Colourbox

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094