AffaldVarme Aarhus tester nyudviklet dansk varmepumpe
Aarhus-virksomheden Fenagy har udviklet en ny 600 KW varmepumpe baseret på CO2 som kølemiddel.
Varmepumpen er udviklet og designet i løbet af efteråret 2020. I samarbejde med Teknologisk Institut i Aarhus er varmepumpen testet i december og januar med hensyn til funktion og performance.
Nu skal den altså testes hos AffaldVarme Aarhus.
- Interessen for vores CO2-varmepumpe er stor, og vi sætter pris på den opbakning fra AffaldVarme Aarhus og Aarhus Kommune, hvor Den Grønne Investeringspulje også har hjulpet til med finansiering af projektet, siger Kim Christensen, direktør i Fenagy.
Varmepumpen skal helt konkret testes på AffaldVarme Aarhus’ halmvarmeværk i Harlev og skal drives i samspil med den eksisterende halmkedel og med oliekedler som spidslast og backup. Varmen fra pumpen skal sendes direkte ind på fjernvarmenettet.
Opstilling i denne måned
Fenagy går nu i gang med opstilling af varmepumpen i Harlev. Målet er at få varmepumpen stillet op indenfor den næste måneds tid. Noget alle parter glæder sig til.
- Det er dejligt, at vi i samarbejde med AffaldVarme Aarhus får mulighed for at teste varmepumpen under reelle forhold. Målet har været at nå dette i denne vinter, så vi også får testet varmepumpen ved lave udetemperaturer. Her skal vi fokusere på funktionen af de store energioptagere fra udeluft både under drift og afrimning, fortæller Kim Christensen, Direktør i Fenagy.
Projektet mangler dog byggetilladelse og miljøgodkendelse, før det endeligt kan gå i gang.
Interessante perspektiver
Hos AffaldVarme Aarhus er varmepumper en del af den langsigtede varmeplanlægning sammen med andre teknologier som geotermi.
Og det er en af grundene til, at AffaldVarme Aarhus har sagt ja til testprojektet.
- Al teknologi som er bæredygtigt, er jo interessant, når vi kigger ind i fremtiden. Og varmepumpen fra Fenagy er et projekt, som vi glæder os meget til at følge, siger Lasse Sørensen, chef for forretningsudvikling i AffaldVarme Aarhus.