23948sdkhjf

Samarbejde om fynsk biogasselskab

Naturgas Fyn og N.C. Miljø vil etablere et fællesejet opgraderings- og biogasanlæg ved Ørbæk på Fyn.
N.C. Miljø skal levere biomassen, der vil være baseret på fritureolie og madaffald, kasserede fødevarer og alkoholprodukter fra nærliggende industri, restauranter og storkøkkener. På årsbasis skal N.C. Miljøs ca. 22.000 ton biomasse blandes med ca. 110.000 ton gylle fra lokale landbrug og ca. 14.000 ton affald fra lokal industri, svarende til i alt 146.000 ton biomasse. Naturgas Fyn vil stå for al drift og videresalg af den opgraderede biogas, der vil blive distribueret via det etablerede naturgasnet og vil kunne købes i hele landet.

- Vi er meget begejstrede over samarbejdet med N.C. Miljø. Vi har et erklæret mål om at være involveret i 50-75 % af al opgraderet biogasproduktion i Danmark, så dette er et vigtigt første skridt på vejen. Samtidig er vi glade for at have fundet en erfaren partner, som vi kan samarbejde med på området, så vi dermed sikrer en rentabel produktion af biogas i fremtiden. For os er det oplagt, at naturgassektoren også skal bidrage til et grønnere samfund, og vi glæder os til at komme i gang, siger Bjarke Pålsson, administrerende direktør i Naturgas Fyn.

- Vi har fra N.C. Miljø en mangeårig erfaring med produktion af biomasse. Vi indsamler madrester, fritureolie og forskellige affaldstyper fra fødevareindustrien. Naturgas Fyn har en endnu længere erfaring med distribution af gas og er en naturlig partner. Til fælles har vi en stærk ambition om at skabe vækst og sikre et grønnere samfund. Vi er klar – nu må politikerne vise, at de også har ambitioner på området, supplerer Niels Christian Nielsen, administrerende direktør, N.C. Miljø.

Den politiske vilje er afgørende
Og den politiske vilje er en væsentlig forudsætning for projektets realisering:

- Som kommunalt ejet naturgasselskab er vi ejet af borgerne, og vi har derfor også en forpligtelse til at sikre rentabiliteten af vores investeringer. Skal vi gå ind i biogasproduktionen, må afregningsprisen en anelse op, og vi skal se en afgiftsmæssig ligestilling, uanset om biogassen bruges i lokale kraftværker eller distribueres ud i naturgasnettet, siger Bjarke Pålsson, og fortsætter:

- De fossile brændstoffer, og herunder naturgassen, skal være udfaset i 2050, og vi er som naturgasselskab parat til at omdefinere vores rolle i markedet og på den måde dels fastholde den knowhow og ekspertise, vi har på gasområdet, dels medvirke aktivt til udviklingen af nye arbejdspladser og ikke mindst et grønnere Danmark. Men politikernes vilje og ambitioner på området er altafgørende.

Central placering
Det fælles biogasanlæg forventes placeret på samme grund som N.C. Miljøs behandlingsanlæg ved Ørbæk på Fyn. Og det er Niels Christian Nielsen godt tilfreds med:

- At anlæggene placeres samlet gør, at vi kan opnå dels en række besparelser ved fælles anvendelse af anlæg og administrationsbygninger, dels kan vi samarbejde med vores lokale leverandører og undgå yderligere transport af såvel industriaffaldet som den del af svinegyllen, der forventes leveret via en pumpeledning direkte fra det enkelte landbrug til vores behandlingsanlæg.

Anlægget forventes etableret i løbet af 2012. Realiseringen af det fællesejede selskab er dog endnu afhængig af godkendelse fra begge selskabers bestyrelser. Ligeledes betinges samarbejdet af rammebetingelserne ændres i gunstig retning i det nært forestående energiforlig.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078