23948sdkhjf

ARC-direktør frygter konkurs ved liberalisering

KL's rapport om kapacitetstilpasning af affaldsforbrændingssektoren, populært kaldet dødslisten, fik selv dødsstødet sidste uge og blev skrottet noget så eftertrykkeligt af cirka samtlige interessenter.

Ifølge den oprindelige aftale betyder det, at der i stedet åbnes for en liberaliseringsmodel af affaldsforbrændingssektoren, men det er ikke alle lige begejstrede for. 

Amager Ressource Center, ARC, har investeret i klima- og miljø-tiltag, som kan gøre det svært at konkurrere på prisen.

Hvis det ikke lykkes at fylde anlægget under Amager Bakke, frygter Jacob H. Simonsen, at ARC i værste fald går konkurs. Og under alle omstændigheder vil flere affaldsenergianlæg nok se sig om efter importeret affald at fyre med. Det udtaler han til Policywatch.

- Jeg tror, det bliver svært at forhindre import af affald, for man kan ikke kun pålægge afgifter på import. Det er en teknisk handelshindring. Så hvis man mener, at importaffald skal koste tre gange så meget i afgift som dansk affald, bliver du med det sammen hevet i EU-retten. Og skulle jeg konkurrere i morgen, ville jeg fylde vores anlæg op med importaffald på grund af priserne, men det holder jo ikke affald ude af landet, siger Jacob H. Simonsen til mediet.

Optimisme længere vest på

Ifølge de seneste tal fra 2019 omsatte ARC for 948 mio. kr. og omdannede 477.000 tons affald til 1.378.000 MWh energi, fordelt på 1.160.000 MWh varme og en elproduktion på 218.000 MWh. Resultatet på -33,6 mio. kr. blev kaldt utilfredsstillende.

Der foreligger endnu ikke regnskabstal for 2020, men der er stadig en del gæld i anlægget, som også kan gøre det sværere at komme ind i kampen, hvis der bliver liberaliseret.

Anderledes positivt tager man det længere vest på i Roskilde. I sidste uge udtalte Argos bestyrelsesformand, Niels Hörup, til Energy Supply:

- Vi afventer nu, hvordan forligskredsen bag klimaaftalen for en grøn affaldssektor stiller sig til fremtiden for affaldsforbrænding generelt. Vi føler os godt rustet, hvis vi kommer ud i et konkurrencescenarie, idet vi har nogle af landets laveste priser.

Også i Hjørring byder man liberalisering velkommen.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094