23948sdkhjf

Lemvig Kommune stifter gasselskab

Byrådet i Lemvig Kommune har netop vedtaget at stifte et selskab, der gør kommunen til eneaftager af produktionen fra Lemvig Biogas.
Mens de fleste andre kommuner stadig overvejer, om der skal bygges biogasanlæg, har politikerne i Lemvig Kommune taget sikker hånd om fremtiden for landets ældste biogasanlæg.

Byrådet i Lemvig Kommune har netop vedtaget at stifte et selskab, der gør kommunen til eneaftager af produktionen fra Lemvig Biogas. Dermed er vejen banet for en demokratisk styring af priserne på varme i Lemvig Kommune. Målet er klart: Borgernes varmeregning skal ned.

- Nu er det ikke længere op til de juridiske rådgivere i forskellige led af forsyningskæden at afgøre, hvor prisen skal sættes. Det ansvar påtager politikerne sig, siger Henrik Narud, direktør i det nystiftede Lemvig Gasdistribution A/S.

Henrik Narud er direktør for Teknik & Miljø i Lemvig Kommune og udlånes til det nye, selvstændige selskab. Politikerne i Teknik- og Miljøudvalget udgør selskabets bestyrelse, mens generalforsamlingen består af hele kommunalbestyrelsen.

Selskabet har ingen direkte ansatte, men drives med arbejdskraft fra ansatte i kommunen.

I første omgang er det borgerne i landsbyen Klinkby, som kommer til at nyde godt af, at det nye forsyningsselskab er kommet på banen. Fra i år har de skiftet varmeforsyning fra naturgas til biogas.

Det politiske mål er, at kunderne skal have skåret en sjettedel af deres varmeregning. Hvor de hidtil har modtaget seks varmeregninger om året for naturgas, skal de for fremtiden kun forvente fem tilsvarende opkrævninger for biogassen.

Efter Klinkby venter varmekunderne i Nørre Nissum. I forvejen har borgerne i Lemvig by siden 1992 fået leveret al strøm og en fjerdedel af varmen via biogasanlægget.

Jørgen Nørby, formand for Teknik- og Miljøudvalget, ser store fremtidsperspektiver i det kommunale gasdistributionsselskab.

- Vi vil kunne fordoble produktionen af biogas inden for en overskuelig årrække. Det vil bringe Lemvig Kommune langt i front som selvforsynende med grøn energi, siger han.

Udover lavere varmeudgifter for kommunens borgere og en større produktion af biogas giver det nye, politisk styrede forsyningsselskab også et anderledes beslutningsgrundlag, når kommunen skal tage stilling til Lemvig Biogas’ planer om at etablere Danmarks første økologiske biogasanlæg.

Endelig er Lemvig Kommune gennem et treårigt EU-støttet Interreg-projekt i front med udviklingen af en løsning på, hvordan den vedvarende biogas og den fossile naturgas kan flyde i samme ledningsnet.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.11