23948sdkhjf

Skive Kommune og HMN Naturgas indgår samarbejde om grøn gas

40 procent af Skiveegnens samlede forbrug af naturgas skal inden for få år komme fra grøn gas. Det er målet med en samarbejdsaftale, som nu er indgået mellem Skive Kommune og HMN Naturgas.
- 13 mio. m3 metan om året eller den mængde, der svarer til, at alle borgere i Skive by får deres boliger opvarmet af gas.

Så meget grøn gas regner Skive Kommune med, at Skive kommer til at producere som resultat af den nye aftale mellem kommunen og naturgasselskabet.

Banebrydende aftale
Aftalen er den første af sin slags herhjemme. Skive Kommunes borgmester Flemming Eskildsen siger om det utraditionelle samarbejde:

- Det er banebrydende, at vi som kommune går ind og laver en samarbejdsaftale med et naturgasselskab, men vi gør det, fordi vi her har overensstemmende interesser, og vi kan se, at vi gennem fælles indsats hver især har mulighed for at nå vores mål.

En del af energistrategi
Udnyttelsen af grøn gas indgår i Skive Kommunes klima- og energistrategi, der skal gøre Skive CO2 neutral i 2029. Og også HMN Naturgas har en grøn strategi.

- I HMN Naturgas arbejder vi målrettet på at gøre gassen grønnere med biogas, kunstig metan og andre VE-gasser. Vi har et vidtforgrenet naturgasnet, som det er oplagt at bruge til at få den grønne gas ud til forbrugerne. Med samarbejdsaftalen med Skive Kommune har vi alle tiders mulighed for at få realiseret flere elementer i vores målsætning. Vi er meget glade for at kunne lave sådan en aftale med netop Skive Kommune. Kommunen har strategierne, potentialet og viljen, og vi har i forvejen et godt samarbejde, vi kan bygge videre på, siger Jens Grønlund, formand i HMN Naturgas.

Forfinet biogas
Planen er kort beskrevet: Den biogas, der i dag produceres af landmænd i Salling, skal samles i Kaastrup. Her skal den forfines, så den bliver til grøn naturgas, hvorefter den pumpes videre ud til forbrugerne gennem HMNs naturgasnet.

Dermed glæder ikke alene kommune og naturgasselskab sig over aftalen, men også biogasproducenterne har en interesse i det kommende samarbejde.

I dag anvender landmændene biogassen til at producere el. Det sker ved, at en gasmotor og generator producerer strøm og varme. Metoden er forholdsvis omkostningstung, og det nye samarbejde betyder, at landmændene kan droppe motor og generator, sende biogassen direkte til opgradering til naturgaskvalitet og dermed spare penge.

Klar til start
Skive Kommune forventer, at arbejdet med etablering af opgradering af biogas i Kaastrup kan begynde allerede i løbet af et års tid, for planens tre interessenter er klar: HMN naturgas har den nødvendige know-how og forsyningsnetværk. Landmændene har biogassen. Og kommunen er i gang med at udarbejde en kommuneplan, der blandt andet skal give plads til opførelsen af et 10 meter højt opgraderingsanlæg i Kaastrup. For dette er kun begyndelsen.

- I løbet af de næste fire-fem år vil vi arbejde på at etablere et stort fuldskale producerende demonstrationscenter, det såkaldte Green Lab Kaastrup, hvor der desuden kan fremstilles grøn naturgas af brint og CO2. På sigt skal gassen blandt andet kunne bruges til transport, som man i dag kender det fra Sverige og Tyskland, samt til lagring af el på naturgasnettet, fortæller klimakoordinator Karl Krogshede, Skive Kommune.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.098