23948sdkhjf

Grontmij tester store varmepumper på Arlas pulverfabrik Arinco

Testanlæg hos Arla Foods’ pulvervirksomhed Arinco skal nu vise, om store varmepumper er vejen til at nå klimakommissionens mål for energi- og CO2-reduktion.
EUDP, der er Energistyrelsens Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrations Program, bevilgede i 2010 3 millioner kroner til et projekt, der skal vise de teknologiske muligheder for at effektivisere energiforbruget i industrien ved hjælp af store varmepumper.

De store varmepumper kan udnytte overskudsvarmen, som danske produktionsvirksomheder i dag oftest bare lukker ud i den blå luft, og nu skal et testanlæg vise, om de lovende teoretiske beregninger for både energibesparelser og CO2-reduktion holder i virkeligheden.

Testanlægget bliver installeret på Arla Foods’ pulvervirksomhed Arinco ved Videbæk og ventes i drift før sommerferien.

Dobbelt pilotprojekt
Arla Foods’ mælkepulverfabrik i Videbæk har brug for en stor mængde varme til at tørre pulveret og samtidigt brug for meget kulde til processen. Derfor er fabrikken velegnet til at illustrere, om varmepumper med stor effekt og høje temperaturer på længere sigt kan anvendes til at reducere hele Danmarks energibehov.

- Projektet på Arinco i Videbæk er ikke bare et pilotprojekt for EUDP, men i høj grad også for Arla Foods. Vi bruger selv adskillige millioner på projektet, fordi vores beregninger viser, at det er en rigtig god investering. Den første etape vil give en årlig energibesparelse på over 7.500 MWh pr. år, og det svarer til, at vi vil udlede 1.450 ton CO2 mindre hvert år. Den energi, der bruges til varmepumpen, er el, som jo bliver mere og mere bæredygtig, efterhånden som vi får flere vindmøller, oplyser teknisk chef på energiområdet i Arla Foods’ pulver-, oste- og smøranlæg, Poul Erik Madsen.

Hvis de beregninger, som ligger til grund for testanlægget, holder, betyder det, at energiforbruget til produktion af varme og køling falder med 78 procent. Eller sagt med andre ord, så vil der med den nye varmepumpe blive brugt fire og en halv gang mindre energi, end ved de nuværende separate varme- og kuldeprocesser på pulverfabrikken. I tal er energibesparelsen som nævnt 7.500 MWh pr. år, og det svarer til den energi, som 780 parcelhuse (à 150m2 og med energimærke A2) bruger til opvarmning i løbet af et år.

Arla Foods har desuden benyttet lejligheden til at optimere processen, så energibesparelsen bliver endnu større. Investeringen i anlægget ventes at være tilbagebetalt i løbet af et par år i form af besparelser på energiudgifterne.

Danmark i førertrøjen
- Og der er ingen grund til at tro, at testanlægget ikke vil vise, at teorien holder i praksis, siger seniorkonsulent Peter Brøndum fra rådgivervirksomheden Grontmij, der er projektleder på EUDP-projektet om store varmepumper til industrielle processer.

- Klimakommissionens rapport fra 2010 peger på, at mellem en fjerdedel og halvdelen af forbruget af fjernvarme i 2050 skal kunne dækkes af store varmepumper. Det svarer i tal til en effekt på mindst 7.500 MW. I dag er der kun nogle ganske få store varmepumper i drift, så potentialet er enormt, og det arbejde, der hidtil er foregået i EUDP-projektgruppen, viser en meget stor interesse fra dansk fødevareindustri og anden procesindustri, der har brug for meget varme eller køling, påpeger seniorkonsulent Peter Brøndum.

Han fremhæver, at Danmark rent faktisk er førende inden for alle de teknologier, der er brug for, for at få gavn af store varmepumper i industrien: Fjernvarme-, køle- og vindmølleteknologi.

Hvis anlægget hos Arla Foods’ Arinco holder, hvad det lover, kan varmepumper relativt hurtigt installeres hos de procesvirksomheder, der har brug for både varme og køling. Selve installationen er ganske ukompliceret, og der anvendes gammelkendt teknologi – dog med en virkningsgrad, der er blevet væsentligt forbedret de senere år.

Forsøgsanlægget skal køre et års tid for at opnå entydige resultater, men allerede inden da vil flere testanlæg være i gang. Ud over næste etape på pulverfabrikken i Videbæk har Arla Foods konkrete planer om at installere varmepumper på mejeriet i Rødkærsbro.

Deltagere i projektet
EUDP-projektet har deltagelse af Grontmij A/S, Teknologisk Institut, Arla Foods AMBA, Industri Montage Vest A/S, Anhydro A/S, Affaldvarme Aarhus, Thise Mejeri AMBA og Århus Slagtehus.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079