23948sdkhjf

Ambitiøse klima-mål for limfjordsøen Fur

Fur, EnergiMidt og Skive Kommune sætter ambitiøse mål for Fur - Øen skal være CO2-neutral i 2020, mens 20 procent af elforbruget skal dækkes af solceller i 2015.
- Alle på Fur skal have højhastighedsforbindelser i 2015. 20 procent af elforbruget på Fur skal være dækket af solceller i 2015. Fur skal være CO2-neutral i 2020.

Det er bare nogle af de mål, der er sat op for Innovation Fur – et ambitiøst udviklingsprojekt og et samarbejde mellem Fur, Skive Kommune og EnergiMidt. Og nu er der netop udgivet et klimaregnskab for Fur:

- Vi har udarbejdet et klimaregnskab for at have et målepunkt for vores projekt. Én af projektets målsætninger er at gøre Fur CO2-neutral i 2020, og med dette regnskab får vi en række pejlemærker, som vi løbende kan måle på. Det giver os også mulighed for at se, hvilke områder vi skal sætte ind på, fortæller Gitte Wad Thybo, projektleder for Innovation Fur.

Viser stor CO2-udledning pr. indbygger
Klimaregnskabet tager udgangspunkt i 2010 og viser bl.a., at CO2-udledningen pr. indbygger på Fur var 31,9 tons. Det er markant højere end gennemsnittet for Region Midt, som er på 7,4 ton.

- Tallene viser, at Fur har en forholdsmæssigt stor udledning af CO2 pr. indbygger. Det skyldes, at Fur på trods af sin lille størrelse med 855 fastboende, har nogle store industrivirksomheder, der står for en stor del af CO2-udledningen – derfor bliver den forholdsmæssige CO2-udledning pr. indbyggere høj, siger Gitte Wad Thybo.

Stor succes med energirådgivning
Innovation Fur har gennem 2011 haft stor succes med energirådgivning på Fur, hvor EnergiMidt har tilbudt øboerne gratis energirådgivning – mere end 100 husstande har fået energitjek, og der er lavet private investeringer i energirenoveringer for ca. 2 mio. kr. Energiforbedringerne har ført til, at energibevidste Furboerne i gennemsnit sparer 12.000 kroner om året på deres varmeregning.

- Energirådgivning vil stadig være en af vejene frem i projektet. Der er helt klart, at vi her kan sætte ind og nedbringe forbruget yderligere – og ser man på regnskabet, vil det give god mening at få industrivirksomhederne med på den vogn. Private husstande tæller naturligvis også, og der vil vi fortsætte, for energirådgivning handler ikke bare om mindre forbrug, men også i høj grad om bedre komfort, fortæller projektlederen.

Unik solcellekampagne på Fur
Regnskabet viser også, kun 4,7 procent af det samlede energiforbrug på Fur kom fra vedvarende energi. Dette tal er lavt, når man ser på gennemsnitstallene for Region Midt, som er på hele 24,3 procent.

Men i Innovation Fur-regi er der allerede sat et initiativ i gang for at få mere vedvarede energi: I foråret 2012 kører der en solcellekampagne på øen. Konceptet er simpelt: For hvert solcelleanlæg, der bliver solgt på Fur, donerer EnergiMidt et solcellepanel til Fur Forsamlingshus. Jo flere, der køber et solcelleanlæg, jo flere anlæg til forsamlingshuset.

Den enkelte Fur-boer kan dermed både gøre noget godt for miljøet, sin pengepung og støtte lokalsamfundet. Fur Forsamlingshus har et årligt elforbrug, der ca. svarer til den strøm, 24 solcellemoduler kan lave.

Stort politisk fokus på miljøet
Bæredygtighed, reduktion af CO2 og i det hele taget grønne samfundsmæssige initiativer og investeringer, står højt på den politiske dagsorden – både nationalt og internationalt. Regeringens energiudspil ”Vores energi” beskriver strategien for, hvordan Danmark i de kommende år løbende gør sig fri fra fossile brændsler og får en energiproduktion baseret på vedvarende energi. Nogle af målene er, at hele Danmarks energiforsyning skal være dækket af vedvarende energi i 2050, og at el- og varmeforsyningen skal dækkes af vedvarende energi i 2035.

Med andre ord er klimaet blevet opprioriteret, og udviklingsprojekter som Innovation Fur skal netop være med til at vise vejen i forhold til at udvikle nye grønne teknologier og demonstrere dem i praksis.

- Ved at udarbejde et klimaregnskab for Fur skaber vi et vedvarende fokus og opmærksomhed på energirigtige løsninger for borgerne. Ved at gøre miljøindsatsen målbar øger man mulighederne for, at borgere kan se de direkte resultater af konkrete tiltag. Vi undersøger og analyserer simpelthen, hvilke veje vi skal gå for at kunne nedbringe vores CO2-udslip, fortæller Gitte Wad Thybo.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.104