23948sdkhjf

Lovende udsigter for Xergi efter udfordrende 2011

Producent af biogasanlæg Xergi har haft et svært 2011 med svigtende omsætning - men også med et skarpere fokus på aktiviteterne inden for biogasanlæg.
Xergi ejes fifty/fifty af Schouw & Co. og Dalgasgroup (Hedeselskabet), og indregnes som en pro-rata konsolideret virksomhed med 50% i Schouw & Co. koncernens regnskab. Grundet virksomhedens størrelse udgør Xergi ikke et selvstændigt rapporteringspligtigt segment.

Året i tal hos Xergi
Xergi realiserede i 2011 en omsætning på 96 mio. kr. mod 118 mio. kr. i 2010, hvilket var mindre end
forventet. Afvigelsen fra den forventede omsætning kan primært henføres til udskudte projekter i Storbritannien og Frankrig, der som naturlig konsekvens også reducerede den forventede driftsindtjening.

I 2011 påvirkede Xergi Schouw & Co. koncernens resultat af primær drift (EBIT) med et underskud på 8,9 mio. kr. mod et underskud på 4,8 mio. kr. i 2010.

Ved udgangen af 2011 afhændede Xergi imidlertid sine aktiviteter omkring ejerskab og drift af kraftvarmeinstallationer i England med det formål at fokusere indsatsen alene på markedet for biogasanlæg.

Transaktionerne har påvirket Schouw & Co. koncernens resultat ved afhændelse af virksomhedsandele i 2011 positivt med 1,9 mio. kr. Xergi

For at opnå en tilfredsstillende soliditet har de to ejere i 2011 forøget egenkapitalen med i alt 21 mio. kr. ved kontant indskud. Kapitalindskuddet er foretaget af de to ejere i ligeligt forhold, og ejerforholdet er dermed uændret.

Forretningsudvikling
Xergi fik i 2011 sit gennembrud i Frankrig med projekterne META-BIO Energies og ikke mindst Tiper, der bliver Frankrigs største kommercielle biogasprojekt.

Xergi har opbygget en stærk markedsposition i Frankrig og forventer, at udviklingen vil fortsætte i de kommende år, ligesom Xergi i Storbritannien har etableret gode referenceanlæg som grundlag for den fortsatte ekspansion i markedet.

På det nordamerikanske marked har Xergi positioneret sig med b iogasprojektet Hometown BioEnergy for Minnesota Municipal Power Agency og Avant Energy . Projektet omdanner rester fra majsproduktion og andet organisk affald til el og varme i et 4 MW anlæg, og Xergi leverer design, engineering og nøglekomponenter.

Xergi etablerede i 2011 sit første modulære biogasanlæg til Brogas på Gotland . Anlægget er unikt, idet modulerne bygges i et produktionsmiljø og efterfølgende samles på siten. Resultatet er bl.a. kort byggetid og effektiv kvalitetskontrol.

Forventninger til fremtiden
På lidt længere sigt virker perspektiverne for biogas fortsat lovende, og i mange lande øges opbakningen til biogas. På kort sigt er der dog i en række lande fortsat usikkerhed om markedsvilkårene for biogasanlæg, ligesom det i Europa generelt er en udfordring at tilvejebringe den nødvendige finansiering til projekterne.

Xergi har i 2011 styrket sin markedsposition gennem fortsat teknologisk udvikling og gennem deltagelse i toneangivende projekter, og Xergi forventer i foråret 2012 at færdiggøre forhandlinger om ordrer på biogasprojekter i flere lande.

Tidspunktet for projekternes endelige realisering vil afhænge af myndighedsbehandling og finansieringstilsagn, men med udgangspunkt i de øjeblikkelige vurderinger forventer Xergi i 2012 at realisere en omsætning på 160-200 mio. kr. Resultatet af primær drift forventes væsentligt forbedret i forhold til 2011 til et EBIT omkring nul.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109