23948sdkhjf

EnergyVision skal booste nordjyske energikompetencer

Potentialet for et nyt kompetence- og erhvervseventyr er kraftigt tilstede, udtaler flere eksperter om det nye nordjyske initiativ EnergyVision.
Det globale fokus på optimering af energiforbrug og nye energiformer som vind, vand, sol og biomasse tydeliggør en lang række unikke nordjyske kompetencer.

For at sikre, at potentialet i de nordjyske virksomheder udnyttes optimalt har Aalborg Universitet, Region Nordjylland, flere nordjyske kommuner samt en række erhvervsfolk indgået et partnerskab, der har til formål at skabe bedre rammer for udvikling af de nordjyske kompetencer inden for området samt at profilere Nordjylland som en energiregion.

Initiativet har fået navnet EnergyVision, og arbejdet med kortlægning af de nordjyske kompetencer er allerede påbegyndt.

Stort potentiale & perspektiv
En af de fremtrædende erhvervsfolk, der er gået ind i arbejdet, er CEO hos Aalborg Engineering Peter Overgaard:

- Vi kan se en lang række perspektiver i at have en samlet paraplyorganisation for energisektoren i Nordjylland. Jeg vil endda gå så langt som til at sige, at potentialet er så stort, som vi selv gør det til, siger han og forklarer:

- Vi ved, at nye måder at tænke energi vil blive en af de absolut største globale vækstområder i årene fremover, og vi ved, at Nordjylland rummer alt, hvad der skal til for at skabe et erhvervseventyr: Vi har world class viden, vi har erhvervsfremmesystemer, vi har kommercielle virksomheder både i højden og i bredden, og vi har ikke mindst mulighed for at teste tingene af i en natur, der er som skabt til det. Men som med alt andet, så kræver det, at vi griber chancen og selv udløser potentialet.

Identificerer virksomheder med potentiale
Arbejdet i EnergyVision vil delvist være fyrtårnsbaseret forstået på den måde, at en række områder, som vurderes til at have et særlig stort potentiale, er på vej til at blive identificeret.

Som eksempel kan nævnes kedler, hvor Aalborg Engineering, Aalborg Industries og tilhørende underleverandører hører til blandt de ledende i verden. Andre mere forskningstunge områder er eksempelvis effektelektronik, hvor Aalborg Universitet er førende på globalt plan. Det er i EnergyVision-regi repræsenteret ved professor Lasse Rosendahl, der samtidig er partnerskabets faglige projektleder:

- På Aalborg Universitet har vi en lang tradition for at forske i energieffektivisering, nye energiformer og ikke mindst i den praktiske håndtering af den energi, som energiformerne kan tilvejebringe. Vi kan i forlængelse heraf se en lang række områder, hvor vi med stor fordel kan indgå et tættere samarbejde med både virksomheder og kommuner i forbindelse med etablering af test-projekter og test-sites, siger han og fortsætter:

- Al erfaring viser, at øget samarbejde mellem virksomheder og forskere løfter både det kommercielle potentiale og det forskningsmæssige, og der er ingen tvivl om, at vi med det rigtige setup kan gøre Nordjylland til en markant international energi-region.

Om EnergyVision
EnergyVision er et nordjysk energipartnerskab med deltagelse af Aalborg Universitet, Region Nordjylland og de nordjyske kommuner.

EnergyVision skal skabe rammerne for øget relationsopbygning og synergi mellem de nordjyske energiaktører (virksomheder, forskere og offentlige myndigheder) samt profilere Nordjylland som en region med stærke energikompetencer.

Energy Vision er foreløbig etableret som en sekretariatsfunktion, forankret på Aalborg Universitet og med to medarbejdere, men det er tanken, at en lang række interessenter skal involveres og forpligtige sig. Der vil blandt andet blive etableret en gruppe af ambassadører, der dels skal tage ejerskab i arbejdet med at skabe rammen for øget samarbejde og dels skal være med til at udbrede kendskabet til Nordjylland som energiregion. På lidt kortere sigt vil EnergyVision være initiativtager til en række netværksmøder, hvor interessenterne inden for de forskellige fyrtårne mødes for blandt andet at drøfte etablering af nye samarbejdsrelationer.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094