23948sdkhjf

Fuldskala CO2-fangst rykker et stort skridt nærmere ARC

120 mio. euro til et fuldskala CO2-fangstanlæg er nu næsten inden for rækkevidde.

ARCs og CMP’s fælles projekt er gået videre i udskilningsløbet om midler fra EU’s Innovationsfond.

Ud af 311 projekter fra hele EU er ARCs og CMP’s projekt blevet udvalgt til at være blandt de sidste 70 projekter, der den 23. juni 2021 sender en hovedansøgning afsted til EU’s Innovationsfond om støtte.

- Vi er der ikke endnu, men udmeldingen og anerkendelsen fra EU er et afgørende og vigtigt skridt for at komme videre med CO2-fangst i stor skala på ARC, siger ARCs direktør, Jacob H. Simonsen i en pressemeddelelse. 

Vil fjerne 500.000 ton CO2 årligt

Får ARC og CMP del i støtten, er affaldsenergianlægget på Amager et stort skridt tættere på at kunne fjerne 500.000 tons CO2 årligt fra udledningen og dermed levere massive klimaforbedringer for Danmark.

Derudover vil det hjælpe København i mål med sin ambition om at være verdens første CO2-neutrale hovedstad i 2025.

- Hvis vi lykkes med den her ansøgning, er vi et stort skridt tættere på at bidrage gevaldigt til både Københavns og regeringens klimamål. Det kræver dog også national opbakning, så vi afventer med stor interesse regeringens nationale strategi for CO2-fangst og -lagring inden sommerferien. Med de rette beslutninger kan Danmark endnu en gang trække i den grønne førertrøje og tjene til inspiration for resten af verden med alt, hvad der potentielt følger af eksport af dansk know-how, siger Jacob H. Simonsen.

Projektet kan skabe mange grønne arbejdspladser, og den indfangede CO2 skal lagres på og derefter sejles fra CMP’s havn på Prøvestenen til en lagringsfacilitet i undergrunden.

- Det er med stor glæde, at vi har modtaget nyheden om, at vi er et skridt nærmere realiseringen af et anlæg til CO2-fangst i stor skala, som kan bidrage markant til både lokale og nationale klimaambitioner – og som derudover viser, hvordan havnen kan spille en aktiv rolle i den grønne omstilling. I dette tilfælde ved, at Prøvestenen skal fungere som platform for udskibning af den indfangede CO2 og på sigt potentielt også til udnyttelse andetsteds, eksempel i PtX-sammenhænge og dermed som komponent til udvikling af grønne e-fuels i transportsektoren, siger CMP’s adm. direktør, Barbara Scheel Agersnap.

I slutningen af 2021 bliver det afgjort, om ARC og CMP modtager millionstøtten fra EU.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.105