23948sdkhjf

Inhabil politiker stemte om solceller til millionbeløb

Det bliver uden Venstre-medlem Else Marie Høgh, når Syddjurs' byråd snart skal træffe afgørelser om otte større solcelleanlæg.

Hun er erklæret inhabil, fordi hun har familierelationer til et af projekterne kaldet Ridsegård Solcellepark. Det skriver TV2 Østjylland.

Sammenfaldet blev opdaget af naboer til projektet, der er kritiske overfor udsigten til godt 80 hektar solceller i området Ved Karlby, Skørring og Andi.

- Som naboer til et potentielt kommende stort solcelleanlæg, oplever vi processen ugennemsigtig, siger Ulf Andersson Vang Ørom og fortsætter:

- Vi har følt os dårligt informeret, høringsperioden har været den kortest mulige, og så opdager vi, at en lokalpolitiker også har været inhabil.

Juridisk bistand

Else Marie Høghs partikollegaer blev gjort opmærksomme på den mulige inhabilitet 2. december sidste år.

Derefter søgte Syddjurs Kommune juridisk bistand hos KL - Kommunernes Landsforening.

Konklusionen blev, at Else Marie Høgh allerede i september var inhabil, da hun stemte for at sende Ridsegård Solcellepark videre i høring på et møde i plan-, udviklings- og kulturudvalget.

Videre til Ankestyrelsen

- Det virker til, at ingen synes, det er et problem, at hun har stemt i solcellesager, som samlet involverer flere hundrede millioner kroner, siger naboen Ulf Andersson Vang Ørom, der stadig sætter spørgsmålstegn ved hele processen.

Derfor har han sendt sagen videre til Ankestyrelsen.

- Vi klager over, at man ikke har taget ordentlig stilling til spørgsmålet om inhabilitet, at det har taget så lang tid, og at man virker ligeglad med, at hun har truffet beslutninger, mens hun har været inhabil, siger han.

Skyder I ikke med spredehagl og finder alt, der taler imod solcelleanlæg i jeres baghave?

- Vi håber, at Ankestyrelsen tager en upartisk og reel stilling til spørgsmålene. Det er for at være sikker på rene linjer i det her spørgsmål. Hvis de finder, at det ikke har været et problem, så er det fair nok.

Ingen undskyldning

Så snart en politiker opdager, at vedkommende kan være inhabil, skal der gives besked til byrådet eller det udvalg, hvor politikeren behandler emnet.

- Herefter skal der ved den først kommende lejlighed tages stilling, siger professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, og uddyber:

- Det er ingen undskyldning, at man venter på, at jurister belyser sagen. Det er op til byrådet eller udvalget at træffe beslutningen hurtigst muligt.

Der gik dog over en måned fra politikerne blev gjort opmærksomme på det mulige problem, indtil de via hjælp fra KL træf beslutningen om, at Else Marie Høgh er inhabil.

Det er for lang tid, vurderer både Sten Bønsing fra Aalborg Universitet og Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Jeg forstår heller ikke, hvorfor Syddjurs Kommune ikke selv laver vurderingen men i stedet henter ekstern hjælp, siger Roger Buch.

Ny kommuneplan

Mens KL vurderede sagen, var Else Marie Høgh igen med til at behandle spørgsmål om solceller.

16. december 2020 vedtog byrådet en ny kommuneplan.

Et mindretal foreslår nogle mere restriktive krav til placeringen af solcelleanlæg, men det stemte Else Marie Høgh og et flertal ned.

Det faktum bekymrer også naboer til Ridsegård Solcellepark.

- Jeg ved ikke, om det har påvirket hendes stillingtagen, når hun har stemt, men begrebet om inhabilitet er der, for at man kan fjerne enhver tvivl, siger Ulf Andersson Vang Ørom.

Men her behandler byrådet generelle retningslinjer og ikke konkrete projekter. Hvad kan problemet være?

- Retningslinjerne gør det generelt mere lempeligt at opføre solcelleanlæg og heriblandt det projekt, som hendes svoger og søster har interesse i. Vi vil gerne bo i en kommune, hvor vi kan stole på de politiske processer.

Sagen er afgjort

Else Marie Høgh ønsker ikke at blive interviewet til artiklen.

- Sagen er allerede afgjort af KL, og det er sådan rammerne er, skriver hun i mail og uddyber:

- Jeg deltager ikke i møder omkring solcelleprojekter i Syddjurs, og det ærgrer mig da, fordi jeg synes, det er et spændende og meget vigtigt område - også set fremad i forhold til både energi og klima.

Endnu er ingen større solcelleparker vedtaget i Syddjurs Kommune. Det forventes at ske i maj eller juni måned i år.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.125