23948sdkhjf

Strømeksperter og kilometervis af kabler: Sådan er EM-infrastrukturen i København

Hvis du trækker en lige linje fra Danmarks nationalstadion Parken tværs over Sjælland helt ud til dér, hvor Storebæltsbroen forbinder Sjælland med Fyn, så så har du en linje på lige godt 100 km.

Det er omtrent samme distance, som du i bil kan tilbagelægge på en times tid fra Aarhus Hovedbanegård til Kolding, eller – hvis vi nu skal tage springet udi journalistiske, fodboldrelaterede måleenheder – 952 gange græstæppets længde i Parken.

Hvis ikke man må have lov at opgøre målenheder i fodboldbaner op til et fodbold-EM på hjemmebane, hvornår så?

100 km. er også længden af det samlede antal kabler, der er blevet trukket forud for det fodbold-europamesterskab, der fra i dag afholdes i København samt en række andre europæiske byer.

For når en begivenhed som EM – af nogle kaldt den tredjestørste sports-event i verden – skal planlægges, så handler det ikke kun om fodboldtaktiske overvejelser. Det kan Lene Kryger, der er managing director i Copenhagen Euro 2020 fortælle.

- Vi har egentlig været i gang siden 2017, hvor vi begyndte at opgradere Parken. Det allerførste, vi startede med, var at kortlægge hele strømforsyningen fra det kommunale system ind til Parkens, for at se, hvordan det hænger sammen på det her gamle stadion, fortæller hun.

Det er altså mange års forberedelser, der fra i aften skal stå sin prøve i København. Alt sammen med det europæiske fodboldforbund Uefa som et samlende, styrende element.

Strøm-eksperter fra hele verden

Parkens strømsystem viste sig hurtigt utilstrækkeligt for Uefa, forklarer Lene Kryger.

- Fordi stadionet er blevet bygget ad flere omgange, var der tre forskellige strømsystemer. Det duede ikke for Uefa, for så kan man ikke koble det på én generator og nødgenerator. Det værste, der kan ske for Uefa, er, at strømmen går – for så ryger tv-produktionen, og det koster rigtig mange penge i minutter, siger hun.

Løsningen? Førende eksperter fra hele verden blev hentet for at fikse den udfordring.

Derfor burde der nu også være hul igennem – også gennem de 100 km. kabler – til tv-produktionen, der også har fået en gevaldig overhaling.

Hvad har været mest overraskende, at Uefa havde fokus på?

- Uha, listen er lang, og der er virkelig nogle ting, som vi aldrig ville gøre i Danmark siger Lene Kryger.

- Der er blevet trukket omkring 100 km. kabel fra området udenfor Parken og ind og rundt om stadion. Det er virkelig et mærkeligt tal, når man tænker på, hvor meget 100 km. er.

EURO 2020

Uefa anslår, at de 51 EM-kampe i alt vil have fem milliarder seere verden over. Det gør fodbold-EM til verdens tredjestørste sportsbegivenhed efter OL og fodbold-VM. 

I København skal der spilles fire kampe - tre gruppekampe og en 1/8-finale. 

Alle kampene spilles i Parken, hvor der bliver plads til mellem 15.900 og 25.000 tilskuere.

Græsset i Parken kommer fra Italien. Det er hybridgræs, og lagt af et engelsk firma, der specifikt er tilknyttet Parken. Det er andre firmaer, der lægger græsset i de andre værtsbyer

Udskiftningsboksen i Parken ved banen er speciallavet til EM og støbt af en lokal, dansk smed. 

Lene Kryger, der er managing director i Copenhagen Euro 2020 har tidligere været projektleder ved VM i halvmaraton i København (2014), Rugby Sevens (tidligere EM) i Odense (2012), VM i curling i Esbjerg (2011).

Kilde: Ritzau / Copenhagen Euro 2020.

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078