Det siger de om CO2-fangst-aftalen
Regeringen har sammen med et bredt udsnit af Folketingets partier indgået en aftale om første del af en samlet CCS-strategi. Aftalen indeholder en række overordnede principper for lagring af CO2 i Danmark og lægger op til, at Danmark skal kunne importere og eksportere CO2, og at der skal foretages yderligere undersøgelser af nye lagringslokaliteter.
Dansk Energi hilser denne første delaftale velkommen
– Fangst, lagring og anvendelse af CO2 er uundgåelige værktøjer til at løse klimaudfordringen. Nationalt og internationalt. Så det er godt, at man nu kommer nærmere rammerne for, hvordan vi bedst lagrer CO2 og udnytter vores undergrund kommercielt, så andre lande mod betaling kan slippe af med deres CO2 ved at lagre den hos os, siger Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi.
En vigtig brik
Hos Hofor, der er med i C4-samarbejdet, kalder planchef Charlotte Søndergren aftalen for en vigtig brik.
- Det er en rigtig god nyhed, ikke mindst fordi CCS er et af de centrale elementer i forhold til at nå 70 pct.-målsætningen. Vi deltager bl.a. i C4-samarbejdet (Carbon Capture Cluster Copenhagen). Her undersøger vi sammen med de andre varme- og affaldsselskaber i Storkøbenhavn netop mulighederne for at opsamle og lagre CO2. Den politiske aftale om CO2-lagring er en vigtig brik i det arbejde, fordi adgang til et sikkert lager for CO2 er en afgørende forudsætning for at kunne starte projekter med CO2-fangst, siger Charlotte Søndergren og tilføjer:
- De første vurderinger giver grobund for optimisme, men der kan komme mange udfordringer senere hen. Vi ser frem til at få de næste analyser færdige og glæder os til at indgå de aftaler, der kan bringe projektet videre.
En gevinst
Også klima-ordførerne fra de forskellige partier er tilfredse med denne første del.
- Godt at vi endnu engang får afklaret nogle rammer, som erhvervslivet efterspørger. Med den her aftale gør vi det endnu mere sandsynligt, at lagring både bliver en gevinst for klimaet og et potentielt erhvervseventyr, Tommy Ahlers, Venstre.
- Det har længe været en mærkesag for dansk folkeparti, at klimapolitiken skulle være drivende i udviklingen af nye teknologier – herunder ikke mindst eksportorienterede teknologier. Derfor er det vigtigt for os, at der afsættes både penge og en ambitiøs strategi til udvikling af CCS/CCU. Med denne aftale tager vi endnu et afgørende skridt, der supplerer de solide beløb, vi aftalte tidligere på året, Morten Messerschmidt, Dansk Folkeparti.
- Lagring af CO2 i undergrunden er et vigtigt redskab i kampen mod den globale opvarmning. Her skal Danmark spille en vigtig rolle ved at oprette sikre lagre, og det tager vi første skridt til med denne aftale, siger Signe Munk, SF.
- Et fint skridt for at forberede fremtidens store arbejde med at lagre CO2 i undergrunden, siger Rasmus Helveg, Radikale Venstre
- For konservative har det været vigtigt at komme i gang med fangst og lagring af CO2. Vi havde gerne set, at vi var gået i gang efter sommeren sidste år. Nu har vi lavet første delaftale, og så fortsætter vi efter sommeren igen. Fangst og lagring bliver et vigtigt element i omstillingen af det danske samfund frem mod 2030. Industrien er klar, og derfor skal vi også bare i gang. Derudover har det været vigtigt for os, at lagringen skal udvikles og drives på kommercielle vilkår, siger Mona Juul, Konservative