23948sdkhjf

Elforsk sætter strøm til pølserne og 10 andre projekter

Elektrificering i industrien kan gøre fødevarer mere klimavenlige og mindre energiforbrugende.

Forsøg med elektrisk behandling af pølser – som alternativ til kogning – modtager som et af 11 projekter støtte fra Elforsk-pulje, der administreres af Dansk Energi. 

Det oplyser Dansk Energi på sin hjemmeside. 

Forarbejdning ved strøm

Sommer er for mange lig med pølser på grillen. Inden pølserne når frem til kunderne, bliver de typisk kogt i flere timer i kogeskabe med et betydeligt tab af energi. 

Nu vil Alflow (udstyr), Teknologisk Institut (viden) og Danish Crown (producent) teste, om, skinker og andre faste fødevarer kan forarbejdes ved elektricitet – og stadig have samme konsistens og smage som det plejer.

-  Hvis det lykkes, vil det være et godt eksempel på elektrificering af industrien. Med el bliver processen mere energieffektivt, ligesom den går hurtigere. Også tid kan måske blive en konkurrenceparameter på sigt, siger chefkonsulent Richard Schalburg fra Elforsk.

Energieffektivitet og digitalisering

Elforsk har altså netop sendt støtte ud til ialt 11 projekter, der har kvalificeret sig til støtte inden for puljens indsatsområder. 

Ifølge Richard Schalburg understøtter de 11 valgte projekter Danmarks grønne omstilling med fokus bl.a. på energieffektivitet, digitalisering og brug af mere grøn strøm.

Eksempler er Ballerup-firmaet IQ Energy Nordic, der får støtte til at optimere energiforbrug i ventilationsanlæg ved hjælp af kunstig intelligens, DTU Fotonik, der skal forsøge at desinficere mere energieffektivt med UV-LED-lys i stedet for ultraviolet lys samt Teknologisk Institut med projekter om smart styring af energiforbrug i bygninger og databaseret optimering i industrien. 

Ohmsk opvarmning

’Pølse-projektet’, der har Vejen-virksomheden Alflow som projektleder, bygger videre på succesfulde erfaringer med såkaldt ohmsk opvarmning af flødeost. Håbet er, at det kan lade sig gøre at udvikle en teknologi, der gør det muligt at koge faste fødevarer som fx kødprodukter hurtigt, energieffektivt og uden kvalitetsforringelser. 

Ved ohmsk opvarmning sættes strøm direkte til fødevaren, som opvarmes ved den modstand, der skabes, når strømmen løber gennem produktet. Behandlingstiden er få minutter, og der tabes ifølge projektansøgningen kun ca. fem procent af energien. Til sammenligning koges produkter som pølser, skinke og lignende flere timer med et tab på ca. 60 procent af energien, der ofte stammer fra fossile brændstoffer.

Ambitionen med Elforsk-projektet er at udvikle et prototypeudstyr i pilotskala. Processen skal designes, så den er hurtig, energieffektiv og sikrer en ensartet varmefordeling i kødet, uanset om det er pølser, skinker eller andet. Høj fødevaresikkerhed og god produktkvalitet er naturligvis også vigtige parametre.

- Vi ser frem til at følge projekterne, der forhåbentlig giver brugbare løsninger både inden for bygninger og industri. Med unikke og energieffektive løsninger kan vi styrke de danske erhvervskompetencer samtidig med, at vi bidrager til en mindre klimabelastning, siger Richard Schalburg.

Listen over de 11 støtteberettigede projekter er godkendt af Energistyrelsen. 

De 11 Elforsk-støttede projekter

Ny IoT teknologi baseret på induktion i plejecentre v. Teknologisk Institut.

Projektet afprøver en ny IoT sensor teknologi baseret på induktion. Der udvikles en styrringsstrategi til besparelse af elforbrug på plejecentre med anvendelse af den nye induktionsteknologi.

Energieffektiv aftenbelysning og dagslysstyring i forhold til geografisk orientering v. Ny Psykiatri Bispebjerg (Region Hovedstaden)

Projektet undersøger hvordan vi kan udnytte energipotentialerne ved LED ved at styre lyset i dagtimerne i forhold til geografisk orientering og ved at reducere lyset i aftentimerne, med henblik på, at reducere energiforbruget.

Undersøgelse af besparingspotentialet ved bedre installation og indjusteringer af varmepumper, samt bedre finansiering af varmepumper v. Bodil Energi Aps

Projektet vil optimere og reducere elforbruget i enfamilieshuse med opvarmning fra jordvarme og luft-til-vand varmepumper.

Udvikling af varmepumpe for tørring af plastgranulat v. DTU Mekanik

Projektet vil konvertere elforbrug til en integreret løsning, hvor energibehovet minimeres ved at genvinde varme og bruge en varmepumpe.

Smart Ready Building Control v. Teknologisk Institut

Projektet udvikler og demonstrerer en selvlærende prædiktiv CTS-styring, der kan levere det bedst mulige indeklima tilpasset brugeren ved samtidig optimering af energiforbruget.

Udvikling af en intelligent, energieffektiv og adaptiv styring til et varmepumpedrevet ventilationsanlæg v. Teknologisk Institut

Der udvikles en intelligent adaptiv styring til varmepumpedrevne decentrale ventilationsanlæg.

Effektiv UV Disinfection v. DTU Fotonik

Projektet vil udvikle, demonstrere og sammenligne energieffektive løsninger med UV-LED og kviksølvholdige lysrør og UV-målemetoder i relation til den desinficerende dosis.

Internationale standarder for belysning, globale energibesparelser v. DTU Fotonik

Projektet vil inkorporere større opmærksomhed på energibesparelser kombineret med lyskvalitet i kommende standarder og proaktivt skabe udviklingsmuligheder for danske virksomheder med fokus på energieffektiv belysning.

Kontinuerlig ohmsk opvarmning af faste fødevarer v. Alflow

Projektet vil udvikle en teknologi, der gør det muligt at koge faste fødevarer som fx kødprodukter hurtigt, energieffektivt og uden kvalitetsforringelser. 

Optimering af ventilationsanlægs energiforbrug med kunstig intelligens v. IQ Energy Nordic

Projektet afdækker og realiserer potentialer for energibesparelser på særligt ventilationsanlæg i kommunale bygninger ved brug af kunstig intelligens på data om energiforbrug, indeklima, vejr og tilgængelige bygningsinformation så som BBR, lokation og energimærke.

Databaseret energioptimering i industrien v. Teknologisk Institut

Projektet udvikler metoder med tilhørende værktøj til optimering af energiforbrug og identifikation af energisparepotentialer i industrivirksomheder.

Kilde: Elforsk / Dansk Energi

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.095