23948sdkhjf

Nord Stream: Færdig før tidsplan

Sidste sektion af den anden af de to 1.224 kilometer lange naturgasrørledninger er nu lagt, dermed færdiggør Nord Stream Rørledning 2 forud for tidsplanen.
Med afslutningen af rørlægningen offshore forud for tidsplanen tog Nord Stream-projektet onsdag endnu et stort skridt fremad mod færdiggørelsen af den anden af de to parallelle, 1.224 kilometer lange naturgasrørledninger gennem Østersøen.

Når den grundige test og trykprøvning er gennemført, skal Rørledning 2 ifølge planen begynde at transportere gas i slutningen af 2012, hvorved den bliver en del af et fuldautomatisk rørledningssystem, som er i stand til at transportere 55 milliarder m3 gas om året fra Rusland til EU i mindst 50 år.

Et omfangsrigt projekt
Det sidste af de 99.953 stålrør til Rørledning 2 blev produceret i Tyskland af Europipe, belagt med beton på EUPEC's fabrik i Mukran, hvorefter det først blev sejlet til opbevaringspladsen i Slite på Gotland for siden at blive transporteret til Castoro Sei, hvorefter det blev svejset på rørledningen og tidlig onsdag morgen blev sænket ned på havbunden. Dette markerede også afslutningen af logistikaktiviteterne for Nord Stream-projektet.

Samlet består de to færdige rørledninger hver af 199.755 12 meter lange betonbelagte stålrør, der hver vejer omkring 24 tons. Rørene blev lagt langs den aftalte og nøje planlagte rute på Østersøens bund af tre rørlægningsfartøjer: Castoro Sei og Castoro Dieci, som ejes af Saipem, og Solitaire fra Allseas. Alt i alt er der foretaget omkring 138.850 svejsninger på begge rørledninger for at samle de rør, der er blevet lagt af Castoro Sei (C6), som har arbejdet på Nord Stream-projektet siden april 2010.

Ros til ansatte og underleverandører
- Saipem's Castoro Sei har udført et fremragende arbejde for os. Fartøjet med dets 330 mand store besætning har arbejdet døgnet rundt på dette projekt i to år – kun afbrudt af en måneds planlagt vedligeholdelsespause i maj 2011. Fartøjets gennemsnitlige lægningsrate har været signifikant hurtigere end forventet, ligesom kvaliteten af svejsningerne har været exceptionel høj og sikkerhedsniveauet har været enestående. Vi er meget tilfredse med, at rørlægningen af Rørledning 2 er fuldført et godt stykke tid før tidsplanen. Det er endnu en milepæl for Nord Stream, lyder det fra Nord Stream's Deputy Construction Director, Ruurd Hoekstra.

- Det faktum, at vi har været i stand til at følge vores komplekse konstruktionsskema, der involverer tre rørlægningsfartøjer, som har arbejdet simultant på forskellige sektioner af rørledningen, har kun kunnet lade sig gøre på grund af flere års detaljeret og omhyggelig planlægning. Vores ansattes og underleverandørers ekspertise – teknisk, logistisk, sikkerhedsmæssigt, miljømæssigt og operationelt – har muliggjort et fleksibelt anlægningsprogram, som har tilgodeset alle miljø- og sikkerhedsmæssige overvejelser, tilføjer Ruurd Hoekstra.

Der har hele tiden været mindst 12 skibe i gang i forskellige områder af Østersøen, og alt har klappet. Nord Streams planer for anlægsarbejdet har vist sig at være modstandsdygtige nok til at klare perioder med tvungen stilstand på grund af nogle til tider barske vejrforhold i Østersøen.

Testaktiviteterne på Rørledning 2 er i fuld gang
De to parallelle rørledninger blev hver lagt i tre sektioner. Det lykkedes Nord Stream at designe offshore rørledningerne på en sådan måde, at de kan drives uden en mellemliggende kompressorstation. Rørledningerne er designet med tre forskellige designtryk og rørtykkelser, fordi gastrykket falder på den lange rejse fra Rusland til ilandføringen i Tyskland.

Testaktiviteterne på Rørledning 2 er allerede startet. Hver af de tre sektioner vil blive blive fyldt med havvand, renset og grundigt trykprøvet. Når trykprøvningen er afsluttet, bliver de tre sektioner koblet sammen under vandet ved undervandssvejsning i maj og juni. Det foregår ud for den svenske og finske kyst, hvor designtrykket skifter henholdsvis fra 220 til 200 bar og fra 200 til 177,5 bar.

Når rørledningen er afvandet og tørret, bliver den færdige rørledning koblet til ilandføringsanlæggene i Rusland og Tyskland og sat i drift i slutningen af året som en del af Nord Streams fuldautomatiske, parallelle rørledningssystem.

Rørledning 1 påbegyndte sin transport af gas i november 2011.
Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064