23948sdkhjf

Affaldsgebyrer stiger markant i hele landet

Affaldsgebyrerne stiger markant flere steder i landet, selv om regeringen havde lovet minimale ekstraomkostninger

Miljøminister Lea Wermelin(S) meldte sidste år ud, at affaldsgebyret i gennemsnit vil stige 55 kr. pr. husstand som følge af de nye regler om sortering af affald, der trådte i kraft 1. juli i år.

Meget tyder dog på, at ministerens antagelse er milevidt fra virkeligheden. Flere steder rundt om i landet er kommuner nemlig ved at gøre regningen op for den nye affaldsordning - og her fremkommer helt andre beløb.

Det skriver Ingeniøren.

I Egedal Kommune besluttede byrådet i sidste uge, at en gennemsnitlig husstand fremover får en stigning på 1.041 kr. som følge af den nye Affaldsbekendtgørelse.

-Vi ender der, hvor vi gør, fordi vi blandt andet skal ud og lave en investering på 32 mio. kr. i nyt materiel. Herudover har vi foreløbig haft én nyansættelse oppe i vores affaldsafdeling, ligesom vi lægger et større kommunikationsspor ud. Tilbage står også en vis uvished, fordi vi skal ud og genforhandle aftalerne med vores renovatører, siger Bo Vesth (V) Formand for Teknik- og Miljøudvalget.

Bo Vesth er uforstående overfor, at Miljøministerens kunne nå frem til 55 kr.

- Det er helt på månen at komme med sådan en udmelding. Det er underligt, at man ikke har sat sig mere ind i det. Det giver en jo en forventning hjemme hos hr og fru Danmark - og når de ser 55 kr. i nyhederne - og det viser sig at stige langt mere, så ender vi i noget bøvl, siger han.

Udover Egedal er der meldt stigninger ud flere andre steder i landet.

Borgerne i Norddjurs - og Syddjurs Kommuner kan forvente en stigning i affaldsgebyret på omkring 800 kroner, mens Hedensted Kommune har meldt ud, at affaldsgebyret stiger med over 1.000 kr. i 2021. I Helsingør Kommune får en gennemsnitlig husstand en stigning på 741 kr., og i Aarhus Kommune forventer man en stigning på 1.000 kr.

Miljøminister Lea Wermelin(S) skriver i et svar til Ingeniøren, at hun forventer stigningerne på sigt bliver udlignet.

- Med affaldsaftalen skal vi genbruge og genanvende langt mere i hele Danmark. Affaldssorteringen er godt for klima, miljø og grønne arbejdspladser, og der er stor forskel på, hvor meget kommunerne sorterede i forvejen. I forhold til affaldsgebyret er det Miljøstyrelsen og Cowi, der har regnet på det, og her indgår fx flere skraldespande, men også at fx udgifter og indtægter fordeles frem til 2030. Det der har været lidt overset i debatten er, at det politisk er aftalt blandt partierne, at der skal ske omkostningsreduktioner, der som minimum udligner den samlede stigning i affaldsgebyret. Det kommer naturligt nok også til at gøre en forskel, men kan ikke mærkes endnu.

(Foto: Colourbox)

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.072