23948sdkhjf

Ny rapport: Højt metantab fra biogasanlæg kalder på en regulering

Rambøll har udført en ny undersøgelse for Energistyrelsen af metantabet fra biogas- og rensningsanlæg. Undersøgelsen viser, at metantabet er alt for højt og kalder på en regulering.

Den målrettede indsats til reduktion af metanlækage blev igangsat med 'Aftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti: Finansloven for 2019' af 30. november 2018.

Projektet havde til formål både at bistå de deltagende biogasanlæg med at identificere og reducere metanlækager og at kvantificere metantabet fra anlæggene.

Rambøll’s afsluttende rapport med projektets resultater viser et gennemsnitligt metantab på 2,5 pct. fra de anlæg, der deltog i projektet, samt at nogle anlæg har et relativt højt tab. Det laveste gennemsnitlige metantab ses hos biogasfællesanlæggene (1,9 pct.), mens det højeste er målt hos renseanlæggene (7,7 pct.), skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Behov for regulering der reducerer metantab

Undersøgelsens resultater understreger, at der er behov for at få indført regulering på området. Det er vigtigt, at metanlækager reduceres for at bevare den positive klimaeffekt ved biogas, således at den stadig understøtter den grønne omstilling. Samtidig er der også et økonomisk incitament for biogasanlæg i at reducere metantabet, da lækager reducerer det samlede gasudbytte.

Af helt konkrete kilder til metanlækage fremhæves i rapporten især utætte tryk-/vakuumventiler samt manglende overdækning af efterlagertanke/slamlager.

Dette er vigtig viden, som Energistyrelsen vil benytte til at vurdere, hvordan en fremtidig regulering af metanemissioner fra biogasanlæg bedst kan udformes. 

Fakta:

  • I 2019 igangsatte Energistyrelsen et projekt, der skulle indsamle viden, der kunne benyttes til en fremtidig indsats for at reducere metantab fra danske biogasanlæg. Formålet med projektet var at give et billede af omfanget af metanemission fra biogasanlæg.
  • 60 biogasanlæg deltog i projektet, og 9 øvrige biogasanlæg indsendte målerapporter. Tidligere måleprojekter har været med færre anlæg. I 2015 udførte Dansk Gasteknisk Center et projekt, der viste en gennemsnitlig lækage fra 9 danske biogasanlæg på 4,3 pct. af biogasproduktionen, og i 2016 gennemførte DGC et projekt, i et samarbejde med Energistyrelsen og Biogas Danmark, der viste et metantab mellem 1,1 og 3,3 pct. for 6 undersøgte anlæg.

Kilde: Energistyrelsen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.171