Ørsted og Siemens Gamesa placerer storstilet brintprojekt i Grimsby
For at indfri målet i EU's brintstrategi på 40 GW elektrolysekapacitet i 2030 vil der forventeligt være brug for både land- og havbaserede elektrolyseanlæg.
Et konsortium bestående af ITM Power, Ørsted, Siemens Gamesa Renewable Energy og Element Energy står bag Oyster-projeket, som tidligere har modtaget 37 millioner kroner i støtte til at undersøge mulighederne og potentialet i at forbinde en havvindmølle direkte til et elektrolyseanlæg og transportere vedvarende brint til land.
Det er Fællesforetagendet for brændselsceller og brint 2 (Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking, FCH2-JU), et offentligt-privat partnerskab under Europa-Kommissionen, der har smidt penge efter Oyster-projektet.
Nu har konsortiet besluttet at etablere et pilotanlæg i Grimsby. Her skal parterne udvikle og teste et elektrolyseanlæg i MW-skala.
Projektet vil også undersøge muligheden for og potentialet i at kombinere en havvindmølle direkte med et elektrolyseanlæg og transportere vedvarende brint til land.
Hvorfor Grimsby?
Oyster-konsortiet har valgt Grimsby på grund af Humber-regionens stærke forbindelse til vedvarende energi, især havvind. Grimsby er hjemsted for Ørsteds O&M-base for projekter ud for den britiske østkyst, herunder Hornsea 1 og Hornsea 2, som bliver verdens største havvindmøllepark, når den står færdig i 2022. Begge havvindmølleparker bruger Siemens Gamesa-møller og er udstyret med vinger fremstillet i Hull.
Humber-regionen er også hjemsted for brint-projektet Gigastack, som er ved at udvikle en plan for produktion af vedvarende brint i industriel skala fra havvind. Gigastack-projektet ledes af et separat konsortium bestående af ITM Power, Ørsted, Element Energy og Phillips 66 Limited.
På grund af de mange energiintensive industrier såsom raffinaderier, kraftværker, stålværker og glasværker, der ligger langs floden Humber, er regionen Storbritanniens største industrielle klynge målt på CO2-udledninger, som er på 12,4 millioner tons CO2 om året.
Det vil være afgørende for Storbritanniens juridisk bindende mål om CO2-neutralitet i 2050 samt Humber-regionens fremtidige økonomi at nedbringe regionens CO2-udledninger, og vedvarende brint kombineret med havvind kan spille en central rolle for at indfri disse ambitioner, skriver Ørsted i en pressemeddelelse.
Kompakt system
For at realisere potentialet i offshore brintproduktion er der behov for kompakte elektrolysesystemer, der kan modstå det barske miljø til havs og have minimale vedligeholdelseskrav, mens de stadig opfylder omkostnings- og ydelsesmål, der vil muliggøre produktion af billig brint. Oyster-projektet vil være et stort skridt mod at nå dette mål.
Oyster-elektrolysesystemet bliver designet til at være kompakt, så det kan integreres med en havvindmølle, og til at følge vindmøllens produktionsprofil. Desuden vil elektrolysesystemet integrere afsaltnings- og vandbehandlingsprocesser, hvilket gør det muligt at bruge havvand som råmateriale til elektrolyseprocessen.
ITM Power er ansvarlig for udviklingen af elektrolysesystemet og elektrolyseforsøgene, mens Ørsted vil stå i spidsen for offshore-udrulningsanalysen, forundersøgelser af fremtidige fysiske implementeringer af offshore elektrolyse samt understøtte ITM Power i udformningen af elektrolysesystemet til test og drift i et marint miljø. Siemens Gamesa Renewable Energy og Element Energy leverer teknisk ekspertise og projektledelsesekspertise.
Om OYSTER-projektet og FCH-JU
Projektet har modtaget støtte fra det europæiske fællesforetagende for brændselsceller og brint (FCH-JU) under tilskudsaftale nr. 101006751.
Dette fællesforetagende får støtte fra EU's fælles strategiske ramme for forskning og innovation Horizon 2020, Hydrogen Europe og Hydrogen Europe Research.
FCH2-JU er et unikt, offentligt-privat partnerskab, der støtter forskning, teknologisk udvikling og demonstrationsaktiviteter inden for brændselsceller og brintenergiteknologier i Europa.
Formålet er at fremskynde indførelsen af disse teknologier på markedet og dermed realisere deres potentiale som et instrument til at opnå et CO2-frit energisystem.
Kilde: Ørsted