23948sdkhjf

Viborg Varme zoomer ind på otte naturgasområder til konvertering

Viborg Varme arbejder på at omstille fjernvarmeforsyningen til grøn drift. Samtidig går selskabet efter at konvertere naturgasområder til fjernvarme. 

Omstillingen af fjernvarmeforsyningen går som planlagt. Det naturgasfyrede kraftvarmeværk er på vej ud i kulden. Det erstattes af store eldrevne varmepumper, som udnytter både udeluft, grundvand og overskudsvarme. 

På konverteringssiden er man stadig i den tidlige fase. Det betyder at selskabet har identificeret de områder med kollektiv naturgasforsyning, der kunne konverteres til fjernvarme. Samtisig har selskabet har selskabet haft føleren ude i de mange områder for at vejre interessen for en konvertering. 

-  Vi har deltaget i en lang række borgermøder i stort set alle områderne op til sommerferien. Der har været en solid interesse og en stor spørgelyst. Vi er positivt overrasket over både interessen og tilbagemeldingerne. Der er mange hundrede, som har udtrykt en positiv interesse. Nok kun en 10-15 husstande, som har tilkendegivet, at de er decideret imod, siger direktør for Viborg Varme Morten Abildgaard i en pressemeddelelse. 

Otte ud af 25 

Viborg Varme har afgænset 25 områder med kollektiv naturgas i Viborg by og opland. Oplandet tæller Hald Ege, Birgittelyst, Bruunshåb og Tapdrup.

Viborg Varme konstaterer en stor interesse i en række områder i Viborg By samt Hald Ege. I de områder har tilkendegivelsen været tilstrækkelig stor i hele eller dele af områderne til, at bestyrelsen har igangsat udarbejdelse af detaljerede projektforslag, oplyser varmeselskabet i en pressemeddelelse. 

- Vi har nu godkendt, at der arbejdes videre med otte områder, som omfatter konvertering af cirka 1.000 husstande, siger bestyrelsesformand Kristian Brøns Nielsen. 

Der er også konstateret en stor interesse i Tapdrup og Bruunshåb, men ikke nok til at det kan betale sig at etablere en transmissionsledning fra Viborg By. Her arbejder Viborg Varme videre med at etablere lokale nærvarmeprojekter baseret på en central varmeenhed og hvor de enkelte husstande forsynes gennem fjernvarmeledninger. 

Selvom der for nuværende ikke er tilstrækkelig interesse i de resterende 17 områder betyder det ikke at Viborg Varme opgiver. 

- Vi vil gerne arbejde videre med de øvrige områder. Så man er ikke afskåret fra at få fjernvarme blot fordi man ikke er med i første runde. Jeg vil derfor opfordre til, at man taler med sine naboer, hvis man fortsat har stor interesse i fjernvarme som den fremtidige varmeforsyning. Kommer man retur og siger, at nu er opbakning der, så kigger vi naturligvis på tingene, siger Kristian Brøns Nielsen.

Næste skridt

De kommende måneder arbejder Viborg Varme med hjælp fra det rådgivende ingeniørfirma Cowi på at konkretisere projekterne i de otte udvalgte områder. Når Viborg Kommune herefter har behandlet projektforslagene, hvilket forventeligt sker først i det nye år, vil Viborg Varme igen kontakte forbrugerne i naturgasområderne med henblik på at indgå bindende tilslutningsaftaler.

Når tilslutningsaftalerne er i hus, vil Viborg Varme i dialog med de enkelte områder planlægge, hvornår selve konverteringen skal ske.

(Forsidefoto: Colourbox)

Kommenter artiklen (1)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.156