23948sdkhjf

330 millioner - Nu åbner endnu en runde af Bygningspuljen

Energistyrelsen åbner igen for ansøgninger til Bygningspuljen for boligforbedringer, der sparer energi. Det sker i morgen, tirsdag den 28. september, og i denne runde af er der afsat 330-340 mio. kr.

Det oplyser Energistyrelsen i en pressemeddelelse. 

Seneste ansøgningsrul i april nåede kun at være åben i 13 timer, inden der blev lukket for kassen. Energistyrelsen havde på det tidspunkt modtaget ansøgninger for 250 mio. kr., hvilket var det beløb, der kunne ansøges om.

I løbet af sommeren blev et politisk flertal enige om at justere i Bygningspuljen, så den blev målrettet de boliger med størst behov for energirenovering. Desuden blev det besluttet at lægge to planlagte runder i efteråret 2021 sammen til én. 

Baggrund om Bygningspuljen

• Bygningspuljen stammer fra Energiaftalen 2018 og har til formål at fremme energibesparelser i boliger.

• Fra 2020-2026 er der afsat cirka 2,5 mia. kr. til puljen. Pengene stammer fra energiaftalen 2018, klimaaftalen for energi og industri mv. 2020 og Finansloven 2021.

• Puljen er i denne runde på ca. 330-340 mio. kr. I 2021 er der samlet set 675 mio. kr. i Bygningspuljen.

Nu lyder det fra Energistyrelsen om ændringerne, at de skal sikre, at flere kan få gavn af pengene, og at pengene samtidig bliver givet til de boligrenoveringer, der sparer mest energi. Alle kan fortsat søge om tilskud til varmepumper, mens ansøgere i denne runde kun kan opnå tilskud til isolering og nye vinduer, hvis deres bolig har energimærke E, F eller G. 

Da der igen er en begrænset mængde penge til rådighed er ingen sikret tilskud, selvom de har ansøgt og lever op til kriterierne, understreger styrelsen.

Sagsbehandlingen foretages kronologisk i den rækkefølge, som ansøgningerne er modtaget i og forventes at være afsluttet ved årsskiftet.

Forrige runde mødte kritik

Forårsudgaven af Bygningspuljen mødte massiv kritik fra aktører i branchen. 

Der var udsolgt på 13 timer og ganske få slap gennem nåleøjet.

Hos Tekniq Arbejdsgiverne sagde Simon O. Rasmussen:

- Vi risikerer, at boligejerne – især dem som forgæves har søgt støtte fra puljen både i 2020 og nu – i stedet bare vælger at holde sig til det velkendte og udskifter deres nuværende fyr med en ny udgave af de gas- eller oliefyr, som Bygningspuljen ellers har til formål at udfase. Sker det, vil der typisk gå 10 års tid, før disse boligejere atter opfatter det som relevant for dem at skifte til en varmepumpe.

Hos Færch-Morsø Køl ApS, der sælger og installerer varmepumper, var Gunnar Søndergaard heller ikke imponeret. 

- Vi oplever ovenpå den kaotiske åbning af Bygningspuljen, at kunder opgiver konvertering til varmepumpeanlæg, og i stedet vælger at udskifte det gamle naturgasanlæg med nyt af samme slags eller udskifte det gamle oliefyr med træpillefyr, hvilket er stik modsat hensigten med puljen, siger Gunnar Søndergaard.

Hvorvidt tilfredsheden rammer varmepumpeaktørerne i forbindelse med åbningen af denne runde, må tiden vise. 

Kommenter artiklen
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078