23948sdkhjf

Aarsleff vinder totalentreprisen på vådt milliardprojekt i Aarhus

Aahus Vand har valgt Aarsleff som totalentreprenør for opførelse af det nye, kommende ressource- og renseanlæg Aarhus Rewater. Det oplyser Aarhus Vand i en pressemeddelelse.

Anlægget, som tidligere er sat til at koste mellem 1,7 og 2 mia. kr., skal bygges i området, hvor det nuværende Marselisborg Renseanlæg ligger.

Aarsleff vil stå i spidsen for et totalentrepriseteam, som udover Aarsleff består af procesrådgiver Envidan med underrådgiverne KWR Water Research Institute og Royal HaskoningDHV Nederland B.V samt Henning Larsen Architects med underrådgiverne Klinges Tegnestue, Topotek 1 og Eva Koch.

I første omgang skal Aarsleff sammen med det samlede entreprisehold bistå Aarhus Vand med design og projektering af Aarhus Rewater – en proces, som skal forme det endelige projekt inden udførelsen.

- Opgaven har været udbudt i et innovationspartnerskab, og valget er sket på baggrund af et forudgående tre-måneders innovationsforløb med Aarhus Vand. Her har Aarsleff overbevist os om, at de er de helt rette til at påtage sig opgaven som totalentreprenør for realiseringen af vores vision for Aarhus Rewater. Det gælder fra det indledende design, over det endelige design til selve udførelsen og ibrugtagning, udtaler divisionsdirektør for forretningsudvikling i Aarhus Vand, Claus Møller Pedersen, i pressemeddelelsen valget.

Meget mere end et renseanlæg 

Aarhus Rewater bliver ifølge folkene bag et af verdens mest bæredygtige og innovative renseanlæg. Udover at rense spildevand kommer det til at producere overskudsenergi og udnytte ressourcerne i spildevandet i et omfang, der ikke er set andre steder. Det er ressourcer som eksempelvis næringsstoffer, proteiner, fødevarer, kemikalier og grundsubstanser til sundhedsindustrien.

Projektet bliver et flagskib for den cirkulære økonomi i Aarhus Vand og skal bane vejen for, at vandselskabet er energi- og CO2-neutralt i 2030.

Byggeriet er nødvendigt, fordi Marselisborg Renseanlæg om få år har for lidt kapacitet til at rense spildevandet fra et stigende antal borgere i Aarhus Kommune. Desuden er der ikke plads til at udvide anlægget, der er nabo til Marselisborg Lystbådehavn. Åby og Viby Renseanlæg har også for lidt kapacitet.  

Tretrinsproces

Totalentrepriseteamet er sammensat på baggrund af en samlet udbudsproces for realiseringen af Aarhus Rewater bestående af tre trin.

Første og andet trin bestod i udbud og valg af henholdsvis arkitekt og procesrådgiver. Valget af totalentreprenør er det tredje og sidste trin i den samlede udbudsproces, hvormed den endelige sammensætning af totalentrepriseteamet er fastsat.

Opførelsen af Aarhus Rewater løber efter planen frem til midten af 2028, hvor anlægget forventes at blive taget i drift. Anlægget forventes herefter løbende at blive udvidet indtil 2060, hvor kapaciteten når op på det, der svarer til 600.000 personers udledning af spildevand.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094