23948sdkhjf

Dansk solenergiselskab henter 500 millioner til køb af japansk solcellepark

EKF Danmarks Eksportkredit (EKF) har netop sagt ja til at give et eksportlån på cirka 500 millioner kroner til den danske solenergigigant Obton.

Lånet sikrer, at Obton kan købe solcelleparken Shirakawa (31 MWp) i Japan. Obton stiller selv med et beløb svarende til det halve af de penge, som lånes hos EKF.

Forretningen er EKF’s første solcelle-finansiering.

Ikke muligt uden EKF

Det er første gang, at Obton køber sig ind i en solcellepark i Asien, og det havde ganske enkelt ikke været muligt uden EKF’s finansielle opbakning, forklarer Obtons stifter og CEO, Anders Marcus.

- De japanske banker ville ikke låne os penge til at købe projektet, fordi det er vores første projekt i Japan. Derfor var det afgørende for vores muligheder for at komme i gang i Japan, at EKF trådte til med et eksportlån. Forretningen er supervigtig for os, både fordi den giver os adgang til det japanske marked, og fordi vi får førsteret hos sælgeren til at byde på en pipeline af andre projekter, siger Anders Marcus.

Obton har i noget tid kigget på et opkøb af Shirakawa i Japan.

- Japan kan gå hen og blive et utroligt vigtigt marked inden for solenergi, og med dette opkøb har vi med ét slag fået benet mere end inden for på det japanske marked. Så det er virkelig godt, siger Anders Marcus.

Første skridt ind i solenergi

Også hos EKF er der stor tilfredshed med forretningen, som er den første finansiering af en solcellepark.

- Hos EKF har vi en ambition om at være med til at finansiere den grønne omstilling, og solenergi er en afgørende teknologi i den grønne omstilling. EKF er jo allerede – i kraft af vores mangeårige indsats for eksporten af dansk vindteknologi – et af verdens mest grønne eksportkreditinstitutter, men vi har store forhåbninger om at kunne gentage succesen indenfor solenergi og Power-to-X, siger Thomas Hovard, Chief Commercial Officer for Corporates & Institutions i EKF.

For EKF er det konkrete projekt en god første erfaring med at finansiere en ny type aktiv.

- Som en første solprojekt-finansiering er Shirakawa-projektet ideelt for EKF. Vi får værdifuld erfaring med at finansiere den type aktiv, men uden at løbe konstruktionsrisici og markedsrisici, fordi projektet er bygget og har en god, fornuftig indtægt, og vi gør det sammen med en meget kvalificeret partner i Obton, siger Thomas Hovard.

Perspektiverne indenfor sol er store og EKF har flere projekter i pipelinen, både med Obton og med andre danske og internationale solenergi-aktører, herunder også projekter med flere risici end Shirakawa-projektet. Det kan både være opgradering af eksisterende solprojekter, så der kan produceres mere grøn energi på samme areal, og deciderede nye projekter.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093