23948sdkhjf

Fjernvarmen skal med i maskinrummet

Fjernvarmen spiller en afgørende rolle i den grønne omstilling af energisystemet. Det er slået fast i Varmeplan Danmark af forskere på Aalborg Universitet.

Som et led i den grønne omstilling skal mindst 300.000 nye forbrugere have fjernvarme. Lyder det også fra Aalborg Universitet. Det kan man høre meget mere om på Dansk Fjernvarmes landsmøde i Aalborg i denne uge.

Landets fjernvarmeselskaber er allerede godt i gang med at udbrede fjernvarmen. Alene i år har der været ansøgt om 90 forskellige konverteringsprojekter fordelt på 42 kommuner.

Men det er ikke kun med konverteringer, fjernvarmen kan gøre en forskel. For hvis Danmark skal lykke med den grønne omstilling, skal fjernvarmeselskaberne være med i maskinrummet.

For eftersom opvarmning af boliger og bygninger i dag står for 40 procent af det samlede danske energiforbrug, og eftersom fjernvarme dækker to-tredjedele af opvarmningen, er fjernvarmen central for, at Danmark kan komme i mål med de ambitiøse reduktionsmålsætninger, der er besluttet.

Uden fjernvarme kan sektorkoblingen slet ikke lade sig gøre. Fjernvarme kan øge energieffektiviteten og reducere omkostningerne for andre sektorer i forbindelse med udnyttelsen af overskudsvarme fra industri og Power-to-X.

Fjernvarmen kan potentielt fange mellem 3,5 og 7,5 millioner ton CO2 i 2030. Op mod 6 millioner ton af det er CO2 fra bæredygtige kilder som biogent affald og bæredygtig biomasse.

Rapporten viste også, at der er god fornuft i, at der fortsat er stor gevinst i at investere i energieffektivisering. Og i at udnytte potentialet for overskudsvarme og geotermi.

Alt det er med til, at fjernvarmeselskaberne kan holde hånden under den markante elektrificering af vores samfund, som alle taler så meget om. Kort sagt kan fjernvarmen løse det for de øvrige sektorer.

Men det må ikke ske på bekostning af fjernvarmens konkurrencedygtighed; regningen på ikke ende hos fjernvarmekunderne. Og det kræver samtidig en ambitiøs CCS-strategi, rammevilkår for affaldsområdet, som understøtter investeringer i CO2-fangst, at Power-to-X og fjernvarme tænkes sammen, så anlæg placeres i nærheden af fjernvarmeområder og ro på rammevilkårene for bæredygtig biomasse.

Og ikke mindst en regulering af fjernvarmesektoren, som understøtter finansieringen af grønne investeringer.

Der er nok at tage fat på.

Vi begynder på vores landsmøde.

Artiklen er en del af temaet Debat.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094