23948sdkhjf

Klumme: Danmark risikerer at blive skraldespand for dårlige solcellemoduler

Installationen af solceller eksploderer – der er allerede opsat 3.600 solcelleanlæg i 2012.
I Dansk Solcelleforening forventer vi, at der frem til 2020 vil blive installeret omkring 100.000 solcelleanlæg alene i private boliger. Det svarer til en investering på ca. 8 mia. kr. inden for 8 år, og heraf udgør selve solcellemodulerne ca. 4 mia. kr. Der er altså tale om en samlet meget stor investering fra de private boligejere, og det er derfor yderst vigtigt at sikre, at denne investering lever op til forventningerne og giver de lovede energibesparelser i den lovede levetid.

Det er i dag reelt ikke muligt for private boligejere at sikre sig, at den mest kostbare del af et solcelleanlæg – selve solcellemodulet – er af en ordentlig kvalitet. Der produceres i dag solcellemoduler af ekstrem varierende kvalitet i Asien. Verdens absolut bedste producenter ligger nærmest dør om dør med de mest upålidelige. For at gøre problemet endnu større, er det stort set umuligt at vurdere denne kvalitetsforskel for en utrænet inspektør. I Danmark er der flere og flere aktører, der falder for at købe de ”kritiske” moduler, nogle vel vidende om den lave kvalitet og andre ikke. Risikoen er dog den samme – at vi om nogle få år vil se flere anlæg, der ikke lever op til den lovede energiproduktion eller helt holder op med at fungere.

Fra starten af 2013 etableres en godkendelsesordning for installatører af solcelleanlæg. Det er meget positivt, at man på denne måde sikrer, at installatørerne har et højt og opdateret fagligt niveau. Men hvis ikke Danmark skal ende som skraldespand for dårlige solcellepaneler, er der behov for, at der bliver oprettet en kvalitetssikringsordning i Danmark, der kan sikre, at de komponenter, der sælges, er af ordentlig kvalitet. En start kunne f.eks. være etablering af en offentlig positivliste for solcellemoduler.

I Dansk Solcelleforening mener vi, at det vil være oplagt, at de godkendte solcelleinstallatører naturligvis skal anvende godkendte solcelleanlæg, men for at sikre en sådan ordnings succes, kræves et offentligt stempel. Dansk Solcelleforening har derfor tidligt haft kontakt til Go’ Energi, som var godt på vej med en positivliste for solcelleanlæg, men med Go’ Energis lukning er dette arbejde tilsyneladende sat på stand-by. Dansk Solcelleforening opfordrer på denne baggrund klima-, energi- og bygningsminister Martin Lidegaard til at sikre, at dette arbejde videreføres – f.eks. i Energistyrelsen.
Kommenter artiklen (4)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler
Andre Nordiske Medier

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.09