23948sdkhjf

Prisvindende CO2-fangst i Thisted: Klar til fuld skala

Årets modtagere af Fjernvarmeprisen 2021 blev Kraftvarmeværk Thisted, Ammongas A/S og SEG A/S.

Sammen har parterne etableret et anlæg, hvor det er lykkedes at fange CO2 fra røgen fra affaldsforbrændingen i Thisted. 

Anlægget har kørt siden maj og testen blev officielt afsluttet ultimo september. I den periode er det lykkedes at fange en procent af CO2 fra røgen.

- Vores anlæg har bevist, at det er muligt, og at det kan gøres på en overskuelig måde. Vi har både haft hurtig tilslutning, indkøring og fået gode resultater på kort tid, siger driftsleder Thomas Sandal. 

Han fortæller, at der ikke gik lang tid fra, at tanken var tænkt til, at der blev taget kontakt til SEG og Ammongas. 

- Der er ikke langt fra tanke til handling hos os. Vi er ret små, og derfor er vi rimelig beslutningsdygtige ret hurtigt, siger Thomas Sandal. 

En procent og hvad nu?

En procent af al CO2, der udledes fra Kraftvarmeværk Thisted, kan altså indfanges.

Testfasen på pilotanlægget er afsluttet - men hvad skal der så ske?

- Vi har bevist, at det kan lade sig gøre på mindre anlæg og fået erfaringer med driften. Nu afventer vi og ser, hvad vi så vil, siger Thomas Sandal, der ikke lægger skjul på, at det, man vil, er fuld skala. 

- Vi har fået et overslag på et fuldskala-anlæg. Det kan nemlig sagtens lade sig gøre, selvom det kommer til at koste lidt på elproduktionen, siger Thomas Sandal. 

Han vurderer, at det vil koste omkring 60-70 millioner kroner at installere et anlæg i fuld skala - men han vurderer også, at der er visse usikkerheder forbundet med netop fuld skala - ikke fordi man ikke kan, men fordi der er usikkerheder om, hvad det koster at drive et fuldskala CO2-fangst anlæg - og hvad det vil koste at transportere CO2’en væk fra anlægget til en lagringsenhed. 

- Driften afhænger af hvad det koster at komme af med CO2’en. Om det bliver en kystnær eller en offshore-lagringsløsning er meget afgørende for driften. Der er ingen, der vil betale for CO2 i dag, siger Thomas Sandal, der, som alle andre, spændt står og venter på, at der udstikkes nogle konkrete rammer fra regeringens side af.

Nye teknologier

De manglende politiske rammer i forhold til storage gør, at aktørerne i branchen ikke aner, hvordan fremtiden kommer til at se ud. Men det får ikke Thomas Sandal til at slå over i bakgear. 

For selvom man i Thisted er gået med aminscrubber-teknologien, så åbner han dørene for andre teknologier. 

Han fortæller, at selskabet blandet kører med flere spor i fordråbningsprocessen - altså der hvor CO2-gassen sættes under tryk og laves om til væske. 

- Vi er åbne over for nye løsninger og nye teknologier. Så samtidig med at vi arbejder med aminscrubber-princippet, så vil vi rigtig gerne være testsite for andre teknologier, siger han og tilføjer:

- Vi tror på, at der er andre teknologier, end den vi bruger.

Artiklen er en del af temaet Magasinet Energy Supply.

Kommenter artiklen (1)
Job i fokus
Gå til joboversigten
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109