Dansk forsyningsselskab donerer brugt vandværk til Sierra Leone
- Hvorfor kassere et fuldt funktionelt vandværk, hvis det kan gøre gavn i et område, hvor rent drikkevand ikke er en selvfølge?
Det har man spurgt sig selv om i forsyningsselskabet Fors A/S, der forsyner kommunerne Roskilde, Lejre og Holbæk med rent drikkevand.
Fors A/S har derfor valgt at donere et fuldt funktionelt vandværk til Ingeniører Uden Grænser.
Det drejer sig om vandværket fra Ågerup nær Roskilde, som siden 2019 har været taget ud af drift.
Medarbejdere fra Fors A/S, Ingeniører Uden Grænser og Rambøll har mandag den 15. og onsdag den 17. november skilt vandværket af, hvorefter det blev pakket og gjort klar til afsendelse. I forbindelse med nedtagningen af vandværket er det blevet nøje opmærket, så det kan samles 1:1, når det ankommer til Sierra Leone.
Anlægget blev i sin tid taget ud af drift, blandt andet fordi drikkevandet i området ikke levede op til Fors A/S’ kvalitetsstandarder, og fordi det var fordelagtigt at have færre, men større anlæg.
-Derfor er det også meget glædeligt, at vi kan donere vandværket til et rigtig godtformål. Et af de verdensmål, vi arbejder med i Fors A/S, er ”Vand og sanitet”. Der er mange steder i verden, hvor man ikke kan tage adgang til rent drikkevand for givet,og kan vi med vores nedlagte vandværk give nogle mennesker mulighed for at få rentdrikkevand, mener jeg, at vi bør hjælpe, når vi har muligheden, siger produktionsdirektør i Fors, Henrik Correll, og tilføjer:
-Vi står også i en situation, hvor klimaet og miljøet er mere presset end nogensindefør. I Fors A/S vil vi gerne være med til at sætte skub i den grønne omstilling. I den henseende giver det mening, at vi giver vores fuldt funktionelle vandværk nyt liv et andet sted i stedet for at kassere det.
På udkig efter placering
Hvor vandværket ender i Sierra Leone er endnu uvist. I øjeblikket er tre placeringer i spil. Ingeniører Uden Grænser forventer, at organisationen i begyndelsen af 2022 har klarlagt den mest oplagte placering, hvor der både er de bedste forudsætninger for at drive et vandværk, og hvor flest mennesker får gavn af anlægget.
- Fra Ingeniører Uden Grænser skal der lyde et stort tak til Fors A/S for at donere det nedlagte vandværk. Det er en meget konkret måde at involvere danske virksomheder på og er med til at understøtte vores høje faglighed og viden. Det er glædeligt, at vandværket kan tages i brug andre steder i verden og vil få stor betydning for nogle af de mest sårbare mennesker i Sierra Leone, som ellers ikke har adgang til rent drikkevand, siger Bent Michael Nielsen, formand for Ingeniører Uden Grænser.