Brændselsceller på dagsordenen
Dansk cleantech-virksomhed benytter erhvervsfremstød i Korea til at åbne døren til det sydøstasiatiske marked.
- Vi er de seneste år nået meget langt med planerne for en industriel produktion af vore brændselsceller godt støttet af midler fra Højteknologifonden, Energinet.dk og EUPD. Nu føler vi, at tiden er inde til for alvor at sætte gang i salg og markedsføring i et af verdens mest attraktive økonomiske områder, lyder det fra adm. direktør i Danish Power Systems, Hans Aage Hjuler.
Danish Power Systems i Lyngby blev stiftet 1994 af tre forskere på DTU Kemi og er en udviklings- og forskningsbaseret virksomhed inden for kemi og energi med hovedvægt på brændselsceller.
Virksomheden, der i dag har 10 ansatte, hvoraf 8 er kemiingeniører, er en af meget få virksomheder i verden, som kan kontrollere fremstillingen af det materiale - polybenzimidazol (PBI) - som plastmembranen til en brændselscelle laves af.
Den brændselscelleteknologi, Danish Power Systems arbejder med, hedder HTPEM, og virksomheden
fremstiller den kritiske komponent kaldet en MEA, hvori elektriciteten skabes ved en reaktion mellem brint og ilt.
Agentaftale
Gennem de seneste måneder har den danske virksomhed arbejdet målrettet frem mod deltagelsen i Korea, hvor der nu er indgået en agent-aftale med den koreanske cleantech-virksomhed, IoneerCell Inc., der holder til cirka 100 km syd for Seoul.
- Korea er verdens 15. største økonomi og har mere end 50 mio. indbyggere, og landet er meget langt fremme teknologisk. Det er derfor et meget attraktivt marked for os, og vi har store forventninger til vort samarbejde med IoneerCell. Samtidig håber vi, at fremstødet i Korea kan være brohoved til hele Sydøstasien, siger Hans Aage Hjuler.
Nyt dansk cleantech-eventyr
Danish Power Systems deltager i flere konsortier, som alle arbejder målrettet frem mod at forene deltagernes kompetencer i forbindelse med udvikling og produktion af brændselsceller. Netop i øjeblikket arbejdes der for eksempel på højtryk hos plastvirksomheden SP Group for at etablere en serieproduktion af brændselscellerne.
- Vore partnere hører alle til verdens førende på hvert deres område og forener vi kræfterne, er jeg overbevist om, at vi har gode chancer for at starte et dansk eventyr inden for cleantech-industrien. Muligheden for at præsentere vore produkter og kompetencer i Korea kunne derfor ikke komme på et bedre tidspunkt, slutter Hans Aage Hjuler.